Activiteiten

Wandelen in Noorwegen

Houd je van wandelen in Noorwegen? Dan is Noorwegen een uitstekende vakantiebestemming. Noorwegen is één van Europa´s mooiste landen voor een wandelvakantie. Tijdens de wandelingen loop je langs diepe fjorden, spectaculaire dalen en gigantisch gletsjers. Je kan in de meeste regio´s verschillende wandelingen maken, variërend van een dagtocht tot meerdaagse wandelingen. Hieronder een overzicht van de mooiste wandelingen, ingedeeld per regio.

wandelen in noorwegen

WANDELEN IN FINNMARK

Knivskjellodden

Officieel is niet de Noordkaap maar het uiterste puntje van de Knivskjellodden het meest noordelijke punt van Europa. Na een 18 kilometer lange wandeling heen en terug kom je op dit punt dat 1,5 kilometer verder naar het noorden ligt dan de Noordkaap. Houd wel rekening met omslaande weersomstandigheden.

Skarsvag

In dit noordelijkste vissersdorpje ter wereld bevind zich een mooie rotsformatie die op een grote poort lijkt. Vanaf Kirkeporten duurt de wandeling hier naartoe ongeveer een half uur. Vanaf hier heb je uitzicht op de rots van de Noordkaap. ’s Zomers lopen er veel rendieren van de Sami in het dorpje los.

WANDELEN IN FJORD-NOORWEGEN

Husadalen

Binnen 5 kilometer wandelen heeft u een uitzicht over 4 grote watervallen. De eerste 3 kilometer wandel je langs een oude spoorweg naar een krachtcentrale waar je bij de eerste waterval uitkomt. Dat is de Tveitawaterval gelegen bij Kinso. Via de ‘T’ gemarkeerde bergroute die je langs de pijpleidingen voert kom je bij het eerste plateau aan. Hier klettert de brede Nyastolwaterval naar beneden. Begroeiing rondom deze waterval is dicht bebost en de bomen zijn met mos bedekt. Niet veel verderop komen we bij de Nykkjesoywaterval. Door een nauwe kloof valt het water naar beneden. Na drie kwartier klettert de Sotewaterval via 2 verdiepingen loodrecht naar beneden.

De tocht waarbij je alle 4 de watervallen wilt zien duurt ongeveer 4 uur heen en terug.

Boerderij Kjeasen

Hoog in de bergen staat deze boerderij die nog bewoond wordt door een oude dame die hier na het overlijden van haar zus in 1999 alleen woont. Dit is ’s werelds meest onbereikbare boerderij ter wereld ter hoogte van 530 meter. Sinds kort heeft ze een mobiele telefoon waarmee ze een taxi kan bellen voor boodschappen in het dorp. Je hebt 2 mogelijkheden om naar de boerderij te komen. Met de bus kun je omhoog maar ga je bijna direct weer naar beneden omdat er op de weg maar 1 auto of bus kan rijden.

De pittige variant is je een weg naar boven te klimmen. Langs steile rotswanden en ladders, touwen en kabels waarbij je handen en voeten nodig hebt klauter je omhoog. Tot 1974 was dit de enige route naar de boerderij. Elke keer als de familie met 13 kinderen iets nodig had moest deze bergwand bedwongen worden. Voor klimfanaten is dit een goede uitdaging en bovenop heb je een wonderschoon uitzicht over de fjorden in het water.

Hjolmodal

Een wandeling in het Hjolmodal brengt je langs meerdere watervallen. Na 2,5 kilometer lopen kom je aan bij de dubbele Vildwaterval. In 4 verdiepingen stort deze waterval naar beneden, waarbij 200 meter het grootste hoogteverschil is. Een klein half uur verderop in het Hjolmartun vertakt een grote waterval zich in vele kleine watervalletjes. Na een steile klim en 10 minuten voorbij de parkeerplaats kom je aan bij Loftet. Op deze breed uitstekende rots boven een kloof kijk je uit op het fjord onder je en de Folgefonnen boven. Een uur en 200 meter hoogtemeters hoger kom je uit bij de Valurwaterval. Dit is een indrukwekkende waterval en klettert van een hoge rotswand diep naar beneden.

Bodalsbreen

Voor mensen die niet van de drukke toeristische plekken houden maar toch de gletsjers willen bewonderen kunnen de weg langs het Loenmeer richting Bodal nemen. Uiteindelijk kom je op 550 meter hoogte in Bodal aan. Een steenlawine heeft hier huizen weggevaagd die weer herbouwd zijn. In dit gebied kun je onder andere herten en lynxen tegenkomen. Een rood gemarkeerd pad leid je naar de voet van de gletsjer. Deze wandeling neemt ongeveer een uur in beslag en buiten een waterval die je vaag hoort is het hier rustig en verlaten.

Koninginneronde bij Skagefla

Tijdens een Fjordcruise kun je je even buiten Geiranger op een heuveltje. Hier vandaan kun je via een gemarkeerd pad naar de boerderij Skagefka klimmen. Na de pittige beklimming kom je langs de boerderij Skagefla langs. De Noorse koningin Sonja heeft hier haar zilveren bruiloft feest gehouden. Hier vandaan heb je uitzicht over het fjord dat 250 meter onder je ligt en de Zeven Gezusters watervallen. Na een korte pauze klim je tot 550 meter hoogte voor de half uur durende afdaling naar Geiranger.

Wandeltocht naar Storseterwaterval

Iets buiten Geiranger vind je een gemarkeerde wandelroute naar de Storseterwaterval vanaf de parkeerplaats bij Vesteras. Na ongeveer 45 minuten kom je bij de waterval aan. Uniek is dat je achter de waterval kunt lopen aangezien het water van een richel naar beneden stort.

WANDELEN IN LOFOTEN

Signaldalen

Weinig toeristen trekken hier naartoe omdat het nogal in een uithoek ligt. Je kunt hier prachtige wandeltochten maken. Na 20 kilometer het dal in te rijden kun je te voet de bergen op lopen bijvoorbeeld. Onderweg kom je een rivier met helderblauw water, dicht begroeide bossen, watervallen en bergtoppen tegen. De meest bijzondere bergtop die je hier vind is de Otersind (1360 meter) die in 2002 benoemd is tot bergtop van het jaar. De top ziet eruit als een dubbele piramide die de ‘Arctische Matterhorn’ wordt genoemd.

WANDELEN IN MIDDEN-NOORWEGEN

Wandelklassieker Besseggen

Deze wandeling die zo’n 6 uur in beslag neemt is een van de populairste van Noorwegen. Jaarlijks zijn er dan ook veel toeristen die deze toch tocht lopen. Met de boot word je in Gjendesheim afgeleverd om vanaf daar terug naar Memurubu te lopen wat 17 kilometer bedraagt.

Vanaf Memurubu is het eerste uur vrij steil totdat je bij de berggraat tussen de meren van Bessvatn en Gjende aankomt. Het stuk tussen deze meren is het mooiste gedeelte van de tocht. Enige ervaring is een pré om op deze smalle bergkam te lopen. Op zonnige dagen heb je het nadeel dat het zo druk kan zijn dat je op de smalle bergkam in een file loopt.

Op zonnige dagen is het uitzicht met name op de meren die dan veranderen in donkerblauwe en smaragdgroene kleuren. Iets verderop bevind zich een 400 meter loodrechte klif de Gjende waarvandaan je werkelijk een adembenemend uitzicht hebt. Het hoogste punt van de route is op 1743 meter hoogte.

Varstigen-route

Heen en terug ben je zo’n 2 uur kwijt over in totaal 6 kilometer.
Tijdens deze route heb je veel ontzettend steile paden waar je overheen wandelt. Vroeger werd deze route in het voorjaar gebruikt om de Drivarivier over te steken. Na 10 minuten lopen klim je 170 meter omhoog naar een klein plateau. Op dit plateau kijk je uit over een oud dal en de bergen aan de overkant van de Drivarivier. Met een beetje geluk kun je met een verrekijker muskusossen zien.

WANDELEN IN DE OMGEVING VAN STAVANGER EN BERGEN

Jaeren

Jaeren heeft de grootste kustvlakte van Noorwegen en is tevens een van de belangrijkste landbouwgebieden. Met een wandeling tussen Grodalandstunet en de Oberstad Vuurtoren van 4 uur het je uitzichten over de grote korenvelden, zandstranden, duinen en weilanden. In beschermde natuurgebieden langs de kust kun je veel vogels spotten.

Lysefjord Preekstoel

Een steile wandeling van zo’n 2,5 uur leid je naar de top van de Preekstoel. Hier sta je op een rotsplateau van 604 meter hoogte waar je een werkelijk fenomenaal mooi uitzicht hebt over het fjordenlandschap rondom je.

Lysefjord Kjeragbolten

Dit is een van de populairste wandelingen van Noorwegen. De wandeling neemt zo’n 2 uur in beslag en is ontzettend steil. Rotsen waar je overheen loopt kunnen erg glad zijn, op gevaarlijke punten zijn dan ook kabels waar je je aan vast kunt maken. Eenmaal boven aangekomen is het een drukte van jewelste. Iedereen wil natuurlijk foto’s maken met zichzelf bovenop de steen die als een voetbal tussen twee fjorden in zit. Dit is niet zonder gevaar want deze steen ligt op 1000 meter hoogte.
Je kunt ook van de Kjeragbolten basejumpen.

WANDELEN IN SORLANDET

Gaustatop

Dit is een vrij makkelijke berg om te beklimmen voor mensen van alle conditieniveaus. Na een wandeling van zo’n 2,5 uur waarvan het laatste deel uit losse stenen bestaat bereik je de Gaustatop. Op 1883 meter hoogte heb je een supergaaf uitzicht over een zesde deel van heel Noorwegen.

Voor mensen die niet zo sportief willen zijn met een lange wandeling maar wel bovenop de Gaustatop willen komen bestaat er een Gaustabaan. Met een elektrisch treintje ga je in een smalle tunnel dwars door de Gaustaberg. Hierna word je met een kabelbaan 1040 meter omhoog gebracht. In de omgeving van het Hoyfjlellshotel (900 meter) gelegen aan de voet van de Gaustatop bevinden zich diverse schitterende wandelingen.

WANDELEN IN NORDLAND

De Zeven Zusters

Langs de kust bij het stadje Sandnessjoen heb je een prachtig uitzicht op de Zeven Zusters. Enkele van deze bergtoppen reiken boven de 1000 meter. Al deze bergtoppen zijn via gemarkeerde routes te bereiken. De plaatselijke bevolking houd soms een wedstrijd wie de Zeven Gezusters het snelste achter elkaar kan beklimmen.

Noorwegen Reisgids