Reisgidsen

Finnmark ofwel Lapland

Finnmark ofwel Lapland is de meest Noordelijke provincie van Noorwegen

Aan de westkust van Finnmark bevinden zich veel fjorden en bergen. Landinwaarts heerst een klimaat waarin het zomers boven de 30 graden en ’s winters min 50 graden kan zijn. Haring, kabeljauw en walvissen trekken vissers aan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden bijna alle steden in Noord-Noorwegen platgebrand.

Na de oorlog keerde de bevolking terug naar nieuwe steden. Sindsdien is Finnmark zelfvoorzienend op het gebied van melk en vlees. Sinds 1950 is het aantal rendieren van 55.000 naar zo’n 150.000 in het heden toegenomen.

Noordkaap

Het kale en winderige landschap is hier ongerept en wonderschoon. De Noordkaap gevestigd in Mageroya is te bereiken via een 2,8 kilometer lange weg, FATIMA, die uit 2 verkeerstunnels, een 6,8 kilometer lange tunnel onder de Mageroyasund (212 meter onder zeeniveau) en een 520 meter lange stalen brug bestaat.

De 309 meter verticaal uit de zee stekende rots van de Noordkaap was vroeger een offerplaats voor de Sami. Cruiseschepen meren aan bij Skarsvag, waar bussen de toeristen naar het plateau van de Noordkaap brengen.

Plateau van de Noordkaap

lapland

Via het bezoekerscentrum kom je op het plateau van de Noordkaap, het noordelijkste punt van Europa. Weersomstandigheden kunnen op dit punt elk moment omslaan door het samenkomen van koude en warme oceaanstromen. Als je de zon achter de horizon wil zien verdwijnen is 14 mei of 30 juni het beste moment om hier te zijn. Dan staat de zon namelijk hoog aan de hemel.

Gjesvaer

In dit kleine vissersdorpje is het maanlandschap van Mageroy het mooiste zichtbaar. Bij goede weersomstandigheden vaart er een klein marineschip naar de vogelrots die verderop uit de zee steekt. Op deze vogelrots leven verschillende soorten zeevogels zoals papegaaiduikers, jan-van-genten en aalscholvers. Tijdens de tocht naar de rots heb je een grote kans dat je zeehonden tegenkomt.

Alta en Komsa

Een paar kilometer buiten Alta bevolken duizenden primitieve figuren het landschap, dat daarmee een van de uniekste bezienswaardigheden van Noorwegen is. Alta is een belangrijke handelsplaats waar leisteen en mijnbouw de belangrijkste industrieën zijn. Om het jaar wordt er een Sami-markt gehouden. ’s Avonds heb je een schitterend uitzicht over de stad en de baai na het beklimmen van de 212 meter hoge Komsaberg. Deze berg ligt midden in Alta.

Rotstekeningen bij Hjemmeluft

In 1973 werden de rotstekeningen bij Hjemmeluft per toeval ontdekt. Sindsdien zijn er 7 oude nederzettingen en 42 velden met in totaal 3000 rotstekeningen ontdekt uit 2000-4500 voor Christus. Je hebt wandelpaden naar diverse rotstekeningen en oude nederzettingen. Deze staan op de werelderfgoederenlijst van UNESCO.

Igloo Hotel

Dit is een zeer unieke ervaring om eens geweest te zijn. In dit hotel vriest het altijd 5 graden. Alles in dit hotel is van sneeuw en ijs gemaakt, zelfs de bedden en barglazen. 20 man werken een maand lang dagelijks 18 uur om het hotel op te bouwen. Het seizoen loopt van januari tot half april, dan smelt het hotel weer.

Meridianstotten

Dit is opgericht als gedenkteken voor het Zweeds-Russisch-Noors onderzoek die tussen 1816-1852 plaatsvond. Hierbij werd de vorm en grootte van de aarde berekend. De Meridanstotten staan op de UNESCO werelderfgoederenlijst.

Pikewaterval

Deze waterval is vernoemd naar een meisje die in de waterval is verdronken. Men beweert onder andere dat de mensen die bij de waterval overnachten het meisje ’s nachts horen schreeuwen. In het voorjaar rijdt de jeugd op een sneeuwscooter over het met ijs bedekte rivier en waterval naar beneden.

Samiparlement

Vanaf 2000 kon dit schitterende gebouw worden bezocht. Het gebouw is in de Sami-stijl gebouwd. Aan de muren staan tekens van de Samische taal. 4 keer per jaar komt het parlement van Noorwegen hier samen dat uit 39 vertegenwoordigers bestaat.

Noorwegen Reisgids