Steden

Stavanger

De stad Stavanger staat vooral bekent om de olie-industrie en visserij in mindere mate. 4000 van de 6500 immigranten werken in de olie-industrie. Daarnaast werd Stavanger in 2008 tot Culturele Hoofdstad van Europa gekozen. In de stad staan 23 kunstwerken van 2 meter lange mannen. Als je van een mooi uitzicht op grote hoogte houd en bereid bent om daar flink wat moeite in te steken dan is het beklimmen van de Preekstoel of Kjeragbolten een absolute must.Dan hebben we het nog niet over de indrukwekkende fjorden!

Stavanger

Eetcultuur

De stad Stavanger is de eetcultuur hoofdstad van Noorwegen. Hier bevind zich ook Gastronomisch Instituut. Er zijn dan ook vele festivals in de stad te vinden die met eten te maken hebben. Het zal je ook niet verbazen dat er veel goede restaurants in de stad bevinden. Langs de Skagenkaien heb je veel leuke cafés en restaurants waar vooral visgerechten worden geserveerd.

In Vagen heb je de beroemde vismarkt vol verse vis.

Kathedraal van Stavanger

De kathedraal van de stad Stavanger is het op één na mooiste gebouw van heel Noorwegen. Over bijna 150 jaar werd de kathedraal die dienst doet als kerk gebouwd in de Anglo-Normandische stijl. In 1272 was deze afgebouwd. 5 eeuwen later werden er torenspitsen aan de oostgevel gebouwd.

Oud Stavanger

In smalle steegjes staan 150 kleine huisjes met kleine of geen tuinen die allemaal verschillen van elkaar. Deze huisjes worden tegen enorme prijzen verkocht.

Stavanger

Musea

In het Noors oliemuseum kun je in een lawaaierige helikoptercabine nabootsen hoe het is om een dag op een boortoren te zitten. Filmpjes laten zien waar benzine voor gebruikt wordt. Het scheepvaartmuseum herbergt vaten zoute haring die je goed ruikt. In dit mooie museum gesitueerd in de enige twee overgebleven koopmanshuizen uit 1770 leer je veel over de scheepvaart en het havenleven.

In een voormalige fabriek van de sardinevangst daterend uit de 19e eeuw is het conservenmuseum gevestigd. Hier zijn 30.000 verschillende etiketten te bewonderen.

Noorwegen Reisgids