Reisgidsen

Fjord Noorwegen

Fjord Noorwegen wordt gezien als de mooiste regio van Noorwegen. Je vind hier veel gletsjers, bergen en watervallen. Bovenop de bergen heb je schitterende uitzichten. Sommige plekken zijn gevaarlijk door lawinegevaar. Er zijn veel bruggen en tunnels gebouwd om het verkeer door het landschap te kunnen loodsen.

Vøringsfossen waterval

Na een half uur wandelen op een pad die langs de rivier en tussen steile rotsen loopt kom je aan bij de Vøringsfossen waterval. Het plateau bij hotel Fossli biedt je het beste uitzicht hierop.

In 2 verdiepingen klettert 12.000 liter water per seconde in een loodrechte lijn van 145 meter naar beneden van een totale hoogte die 182 meter bedraagt. Met 650.000 toeristen per jaar is de waterval het op twee na best bezochte attractie van Noorwegen.

Steindalwaterval

Fjord Noorwegen

3 kilometer van Norheimsund valt de Steindalwaterval van een uitstekende richel naar beneden. Hierdoor kun je achter de waterval langs lopen.

Gudvangen

De Naeroyfjord is de mooiste zijarm van de Sognefjord. Samen met Greiranger staan deze op de UNESCO-lijst. Grijze stenen muren moeten de huizen tegen lawines beschermen. Deze komen hier regelmatig voor aan de andere kant van de vallei, waardoor de weg regelmatig geblokkeerd is. Omdat dit een van de mooiste fjorden van Noorwegen is moet je hier eigenlijk met een veerboot een tocht tussen de smalle fjorden van Aurland, Flam en Gudvangen maken. Je wordt getrakteerd op schitterende uitzichten op de fjorden en de ongerepte natuur.

Staafkerk in Borgund en Urnes

Fjord Noorwegen

Noorwegen is het land van de staafkerken. 29 hiervan zijn bewaard gebleven. Rond 1200 werden de staafkerken gebouwd in verschillende stijlen. Sommige lijken op Oosterse tempels of pagodes terwijl andere op Romaanse kerken lijken. De staafkerken zijn met een indrukwekkend staaltje houtsnijwerk gebouwd.

In Borgund staat een onveranderde staafkerk die tussen 1180 en 1183 gebouwd is. Ondanks dat er niets aan gedaan is ziet deze er schitterend uit. Het dak is versierd met drakenhoofden. Het westportaal is ook mooi versierd.

De mooiste staafkerk ter wereld is toch de staafkerk van Urnes. Mede door de schitterende ligging. Op de heuvel zie je de schitterende staafkerk met de Lusterfjord en de besneeuwde bergtoppen rondom het water op de achtergrond. Daardoor staat deze staafkerk op de werelderfgoederenlijst van UNESCO. In 1130 werd deze staafkerk die daarmee de oudste van Noorwegen is gebouwd. Alleen tijdens een rondleiding kun je de staafkerk bezichtigen.

Geirangerfjord uitzicht

Op de Nibbeweg rijden vele bussen volgestopt met toeristen naar het plateau gevestigd op de top. Bij de Flydalkloof kun je een tussenstop voor een fotomoment maken. Diverse stopverboden op weg naar Grotli zijn er vanwege mogelijke steen- en sneeuwlawines. Afhankelijk van het weer kan de weg begin mei gesloten zijn. De Nibbeweg is een tolweg en de top bevind zich op 1495 meter hoogte.

UNESCO heeft de hotels, souvenirwinkels en B&B’s tot een stukje natuur van wereldklasse benoemd. Op de klif bovenaan heb je een magnifiek uitzicht op de Geirangerfjord wat een van de populairste en meest toeristische trekpleister van Noorwegen is. Als de zon op het water schijnt krijgt het water een smaragdgroene kleur. Het uitzicht is adembenemend mooi, met een duizelingwekkende diepte, de fjorden rondom het meer en wat watervallen die je in de verte ziet.

Nadat je van dit magnifieke uitzicht hebt genoten kun je een half uur durende boottocht door het Geirangerfjord maken.

Noorwegen Reisgids