Steden

Bergen

De stad bergen Bergen is de op een na grootste stad van Noorwegen en telt zo’n 250.000 inwoners. Dankzij de vishandel was Bergen tot 1830 de grootste en rijkste stad van Noorwegen. De Fisketorget (vismarkt) was altijd de trekpleister van Bergen waar je ontzettend veel verschillende soorten vis kunt kopen. Momenteel wordt deze plek alleen door de toeristen bezocht.

Daarnaast staat de stad Bergen bekend als een dynamische handelsstad en cultuurstad en is het een van de meest creatieve steden van Scandinavië.
In Bergen heb je leuke authentieke oude houten huisjes die nog uit de Hanzetijd stammen.

Bryggen

Langs de kade bevinden zich oude houten koopmanshuizen waarvan het oudste in het jaar 1700 gebouwd is en op de werelderfgoederenlijst van UNESCO staat.

Musea

In het Bryggenmuseum is de geschiedenis van Bergen rond de middeleeuwen te zien. Daarnaast zie je hier nog wat resten van oude nederzettingen van vroeger. 3 gebouwen langs de Lille Lungegardsvann vormen het Kunstmuseum Bergen. In dit museum zijn diverse meesterwerken van grote Noorse kunstenaars te bewonderen.

Interessante gebouwen

De vesting Bergenhuis samen met de omliggende vestingen is een van de mooiste architectonische schat van Noorwegen. In 1261 trouwde de Deense prinses in deze vesting. Daarna werden er nog veel belangrijke ceremonies gehouden. Momenteel doet deze vesting alleen nog dienst voor rondleidingen en concerten.

De Mariakerk is het oudste gebouw van Bergen en dateert uit de 12e eeuw. Deze Romaanse kerk die in gotische stijl is gebouwd is tevens een van de mooiste van Noorwegen. Het Mariabeeld schittert in het midden van de kerk die uit de 15e eeuw komt. De achterwand zorgt voor een schitterend lichteffect op het Mariabeeld.

Shoppen in Skostredet

Langs deze kleine straat vind je de leukste winkels met designartikelen, tweedehands spullen, galeries en leuke prullaria. Veel winkelstraten zijn autovrij.

USF werf

In de USF werf bevinden zich veel verschillende tentoonstellingen. Zoals schilderen, tekenen, fotografie, verschillende danscentra en kunstworkshops. Dit is alles is gesitueerd in een sardinefabriek van vroeger.

Nordness

Tijdens een wandeling door deze wijk zie je veel steile en smalle straatjes met opgeknapte huizen. De huizen zijn hier ontzettend prijzig.

Akvariet

Dit aquarium huisvest de grootste verzameling Noord-Europese zeevissen en Noorse zoutwatervissen. Daarnaast vind je hier ook krokodillen.

Hurtigroute

De zeereis die van Bergen via Trondheim, Tromso en de Noordkaap naar de Kirkenes gaat is volgens veel Noren de mooiste ter wereld. Deze boottrip voert je langs 35 havens in 11 dagen tijd. Tijdens de reis heb je onder andere uitzichten op fjorden en krijtwitte bergen. Zo krijg je adembenemende uitzichten over de bergketen ‘de Zeven Zusters’ en de ‘Torghatten’ met de gat in de rots en het beroemde Noordkaap plateau die 307 meter hoog is.

’s Winters kun je het betoverende noorderlicht aanschouwen. Dat is een onvergetelijke ervaring.

Kabelbaan

Bovenop de Floyfjellet waar je met de kabelbaan naartoe kan heb je een prachtig uitzicht over Bergen en haar omgeving omgeven door andere bergen. 7 bergen zijn hier in de buurt die je in 4 uur tijd allemaal kunt beklimmen. Elke keer dat je op een top aankomt wordt je beloont met een geweldig uitzicht en een goed gevoel.

Ulriksbaan

De ulriksbaan is een kabelbaan die je naar de hoogste bergtop van de 7 bergen in de buurt van Bergen leidt. Na de 1120 meter lange rit heb je op 643 meter hoogte een panorama uitzicht over Bergen en haar omgeving. Bovenop kun je mooie wandeltochten maken of van het uitzicht genieten in het restaurant die op de top staat. Jaarlijks trekt de kabelbaan ongeveer 150.000 toeristen.

Bergen-spoorweg

Deze spoorverbinding loopt van de stad Bergen naar Oslo en is 493 kilometer lang. Het traject bevat 182 tunnels en zo’n 300 bruggen. Daarnaast zijn er diverse sneeuwschermen en ’s winters rijden er sneeuwploegen voor de trein uit. Het hoogste punt is in de Finsetunnel op 1222 meter. Onderweg heb je onder andere uitzichten over bossen, bergen en veel water. Dit traject is zeer populair onder de toeristen. Hierdoor zijn er ook veel tussenstops mogelijk bij de toeristische plekken zoals het Hardangerplateau, Geilo, Ustaoset en Finse.

Flam spoorlijn

De Flam spoorlijn gaat van het Myrdal naar Flam. Deze spoorlijn is een van de beste treinritten ter wereld. De treinrit is dan ook erg toeristisch te noemen.

Tijdens de 20 kilometer durende treinreis die een uur duurt kom je door diverse schitterende landschappen. Zo krijg je uitzichten te zien van rivieren die zich door smalle kloven persen, watervallen die van de berghellingen naar beneden kletteren en besneeuwde bergtoppen.
Deze spoorlijn is een van de steilste spoorbanen ter wereld. Hier en daar rijd je door tunnels die zijn uitgehouwen in de bergen. Onderaan de bergmassieven heb je een magnifiek uitzicht op het Flamdal en de Aurlandsfjord, dit is de langste fjord van Noorwegen.

Noorwegen Reisgids