Reisgidsen

Midden Noorwegen

Het Gudbrundsdal heeft een boerencultuur dankzij haar vruchtbare grond. Daarnaast vind je 4 grote nationale parken in de Noorse berggebieden. Deze variëren van dichtbeboste gebieden tot prachtige vergezichten hoog op een bergtop.

Oyberget Krachtcentrale

Deze krachtcentrale levert alle stroom voor Lom en omliggende dorpen. Bij de rondleiding loop je door lange tunnels door de bergen en hallen met grote turbines en trappen. Je krijgt oordopjes tegen het kabaal van de turbines. Een film laat zien over de geschiedenis van hoe de waterkracht wordt gegenereerd in het Ottadal.

Helvete natuurpark

Na een afdaling van 70 meter kom je aan bij de Helvete afgrond. Deze is zo’n 10.000 jaar geleden door het uitschuren van het gesteente door water en gruis ontstaan. De afdaling is steil en niet eenvoudig maar is zeker de moeite waard.

Turtagrø Hotel

midden noorwegenIn 2001 brandde het oude Turtagro hotel dat sinds 1888 bestond af. Hierna is er een nieuw modern hotel voor in de plaats gekomen. Het hotel bevat 3 torenkamers, kamers in het hotel hebben uitzicht op de bergen. In deze omgeving kun je onder andere mooie bergwandelingen maken, skiën en mountainbiken. In het hotel heb je grote collecties boeken en tijdschriften met informatie over de omliggende bergen. Veel toeristen trekken naar dit hotel, mede vanwege de vele activiteiten in deze omgeving en het schitterende uitzicht op de bergen.

Fjellhagen en Knutshoene

Achter een berghut bevind zich een botanisch paradijs met een kleine bergtuin en de berghelling Sondre Knutsho. Door de mineraal- en calciumrijke grond groeien hier bijna 300 verschillende soorten planten. Door de samenwerking van schimmels en algen groeit hier een zeldzaam rode mossoort die over de hele berghelling groeit.

Natuurreservaat Fokstumyra

Dit natuurreservaat bevind zich in een 950 meter lang dal tussen de bergen. Hier zijn grote veengebieden, moerasbos en bosmeren te zien. Dit trekt vee vogels aan die hier hun broedplaats hebben. Vanuit de vogeluitkijktoren kun je prachtige vogels spotten, zoals de parelduiker, kemphaan, kraanvogel, blauwborst en velduil.

Noorwegen Reisgids