Reisgidsen

Lofoten

De Lofoten zijn een eilandengroep voor de kust van de provincie Nordland

’s Zomers trekken diverse zeevogels voor de kust van Troms met de eilanden Vesteralen, Lofoten en Senja om te broeden. Daarnaast leven er in de zee veel vissen en walvissen. Dee regio bevindt zich ter hoogte van Midden-Groenland en het noorden van Alaska en Siberië. De warme Golfstroom en beschutting van de bergen maken leven en landbouw toch mogelijk. Hier wordt met name op de kabeljauw gevist. Hier werken zo’n 40.000 vissers die goed zijn voor zo’n 30 miljoen stuks per jaar.

Lofoten

Sommige berggedeeltes bestaan al 3 miljard jaar en behoort tot de oudste van de wereld. Via de E10 rijd je over de 5 grote eilanden – Austvagoya, Gimsoya, Vestvagoya, Flakstadoya en Moskenesoya – door middel van bruggen en tunnel. Dit is een indrukwekkende route. Van 28 mei tot 14 juni heb je hier de middernachtzon. Temperaturen zijn zeer afwisselend. Zo zijn er in juni temperaturen van min 1 tot plus 30 graden gemeten.

Magic Ice

Het pakhuis achter de Hurtigroutekade is omgebouwd tot een vrieshuis waar het min 5 graden is. Bij binnenkomst krijg je een poncho en handschoenen. Je leert hier aan de hand van schitterende ijssculpturen vormgegeven door een mooie belichting alles over Lofoten.

Kathedraal van de Lofoten

Ten noorden van Trondheim is dit de grootste houten kerk van Noorwegen. De voormalige kerk die in 1898 gebouwd is en 1200 mensen herbergt wordt momenteel voor concerten gebruikt.

Eggum

Het vissersdorp is via een kleine omweg vanaf de E10 te bereiken. 10 minuten vanaf de parkeerplaats loop je op het strand die omgeven zijn van enorme rotsblokken naar het beeldhouwwerk. Dit is een van de mooiste beelden van Nordland, en als je om het beeld heen loopt veranderd deze 16 maal van vorm.

Flakstadoya

Lofoten

Het hoogtepunt op dit eiland is de Storbathallaren grot. Dit is een van de beroemdste overblijfselen uit de steentijd, toen het eiland nog begroeid was met dennen- en berkenbossen. In de 70 meter diepe en 22 meter hoge grot zijn botfragmenten, vishaken, harpoenpunten, messen, bijlen en aardewerk gevonden.

Moskenesoya

Op dit meest zuidelijke eiland van de Lofoten is de Kirkefjord, waar de Reinebringen berg – deze berg wordt met een haaiengebit vergeleken – aan ligt de belangrijkste trekpleister. Deze bergtoppen behoren tot de oudste ter wereld. Tussen Flakstadoya en Moskenesoya kun je geweldig vissen. De rivier is hier namelijk smal en bij een sterke getijdenstroom kun je veel vis vangen. Iets verderop bij de Moskenstraumen wordt de rivier nog wilder, waardoor er draaikolken ontstaan.

Noorwegen Reisgids