Reisgidsen

Nordland

Nordland telt 44 gemeenten en grenst in het zuiden aan Trøndelag

De poolcirkel snijd door het zuiden van het Noord-Noorwegen. ’s zomers schijnt hier de zon langer, maar verliest wel haar kracht. In Nordland zijn veel eilandjes. De kust wordt beheerst door visserij. Aan de voet van de bergen is het land relatief vruchtbaar en zachte winters zijn voordelig. Mensen houden hier veel vee. Daarnaast worden er hier graan, gras, aardappelen en wortelen verbouwd.

Torghatten

Deze rots staat bekend om het legendarische gat dat dwars door de berg loopt. Dit gat is 35 meter hoog en 27 meter breed. Dit gat is vermoedelijk gekomen door de branding en vorst in de geschiedenis. 15 kilometer ten zuiden van Bronnoysund is deze indrukwekkende rots te zien. Deze kun je ook beklimmen wat je ongeveer een half uur kost.

Saltstraumen

Nordland

De Saltstraumen is de krachtigste getijdenstroom ter wereld. elke 6 uur word er 400 miljoen m3 water door een 3 kilometer lange en 150 meter brede zeeweg tussen Saltenfjorden en Skjerstadtfjorden gepompt. Dit gaat met 37 kilometer per uur waarbij er draaikolken met een diameter van 14 meter en 3 meter diepte ontstaan.

Liefhebbers van actie kunnen met snelle rubberboten onder begeleiding van schippers op zoek naar de draaikolken gaan. Hier kun je ook prima vissen. De grootste koolvis ter wereld van 22,7 kg is hier gevangen en is de reden dat veel mensen zich al lange tijd geleden naar deze plek toetrokken. Half augustus vind hier het WK koolvissen plaats.

Gronligrotten en Setegrotten

Vele van de 200 gevonden kalkstenen grotten zijn nog niet onderzocht. De Gronliggrotten kun je met de hele familie bezichtigen met een rondleiding van een uur. De Setegrotten zijn pittiger. In deze grotten loop je door voor grote hallen en smalle gangen. Een helm is dan ook noodzakelijk voor deze tocht van zo’n 2 uur. Verder draag je speciale kleding, een koplamp en rubberen laarzen.

Poolcirkel centrum

Rijdend door een landschap van kale en ruige bergketens passeer je het monument die de poolcirkel aangeven. Dit wordt met een rij zuilen aangegeven, hier staat ook het Poolcirkel Centrum op 650 meter boven zeeniveau. In het Poolcirkel Centrum worden tentoonstellingen en multimedia presentaties gegeven over Noord-Noorwegen en de Sami cultuur van Lapland

Eigenlijk klopt het niet dat de Poolcirkel zo vast op een plek staat aangezien deze elk jaar 15 meter naar het noorden opschuift. Om het gebouw staan diverse monumenten. Een daarvan is van rood marmer dat uit het dorp Fauske komt. Fauske heeft haar bekendheid vergaart om het rode marmer. Dit gesteente is onder andere gebruikt voor de bouw van het Keizerlijk Paleis in Tokio, het VN-gebouw in New-York, het Stadhuis van Oslo, de Nidaros Kathedraal en de nieuwe luchthaven van Oslo.

Rijk van Hansum

Nordland

Dit gebied ligt in Hammaroy en de natuur is hier nog puur. De mooiste natuur vind je in Tranoy. Vanuit de vuurtoren in Tranoy heb je uitzicht over de fjorden, scheren, stranden en bergen. Langs een strand vind je een cultuurpad met diverse kunstwerken op de route. In het zuiden van Hammaroy bevindt zich de Ness-stroom. Als je over de zee uitkijkt zie je de stroom onderbroken door 7 stromen die dwars door elkaar stromen met bijna 40 km/h. Met de bergtoppen op de achtergrond is dit wel een foto waard. Je kunt hier ook varen.

Narvik

Waar Narvik eerst bekend stond als een vissersdorpje heeft het zich momenteel op de kaart gezet met het delven van ijzererts. Dagelijks wordt er in 10 goederentreinen maar liefst 42.000 ton ijzererts afgeleverd. Na Oslo heeft Narvik de drukste haven van Noorwegen.
In Narvik is veel te doen. Zo kun je hier bijvoorbeeld golfen op de meest noordelijk gelegen 18-holes golfbaan. De skifaciliteiten zijn hier van wereldniveau en hier bevind zich de langste kabelbaan ter wereld, genaamd Fjellheisen. ’s Zomers kun je vanaf de top mountainbiken en paragliden. In het dorp heb je een mooi uitzicht op de Rombakstotta (1230 meter).

Oorlog Herdenkingmuseum

In dit museum krijg je een beeld van de tragische geschiedenis van Narvik in de Tweede Wereldoorlog. De meest uit het oog springende is de zeeslag van april tot juni 1940, waarbij vele mensen zijn omgekomen.

Kabelbaan

Een kleine cabine voert je naar de top van de Fagernesfjellet op 656 meter. Tijdens de 7 minuten durende tocht naar boven zie je spectaculaire uitzichten. Bovenop kun je nippend van je drankje op het terras genieten van het uitzicht.

 

Noorwegen Reisgids