Reisgidsen

Sorlandet

Sørlandet is een historische regio in het zuiden van Noorwegen langs het Skagerrak.

Vroeger was de walvisvaart de belangrijkste welvaart van Zuid-Noorwegen. Dit werd steeds minder en werd door de scheepvaart en zeilschepen overgenomen. De villa’s die voortkwamen uit de walvisvaart periode doen nu vooral dienst als zomerhuizen. Het achterland wordt gedomineerd door bosrijke gebieden. Oude transportwegen die werden gebruikt voor het vervoeren van ijzer en zilver zijn in de loop der tijd voor boottochtjes. Toerisme is de nieuwe goudader van het achterland.

Sandefjord walvisjachtmuseum

Vroeger was Sjandeford het internationale centrum van de walvisjacht. Schepen voeren naar Antartic voor het vangen van de walvissen. Bij de haven staat een walvisjachtmonument waarbij een walvisvanger met een harpoen boven zijn hoofd in een klein bootje staat.

In het museum zie je een blauwe vinvis op ware grootte nagemaakt. Hiernaast zie je veel andere opgezette dieren afkomstig uit het Arctische en Antarctische gebied. Door middel van objecten, foto’s en films leer je veel over de walvisvangst. ’s Zomers kun je op een walvisboot om te ervaren hoe dit ging terwijl er anekdotes door de bemanning wordt vertelt.

Larvik

Met een veerboot kom je aan op het schiereiland Larvik. De Kerk van Larvik van 1677 is het mooiste gebouw van Larvik. Deze staat op de top van het cultureel centrum. Een badplaatsje met rotsen ligt hieronder. Larviks ereburger Thor Heyerdal – avonturier en wetenschapper achter beroemde expedities – staat uitgehouwen uit het beroemde gesteente larvikiet. Larvik leent zich ook voor een mooie wandeling of fietstocht. Bij Stavern heb je een 33 kilometer lang pad waarbij je door bossen, over rotsen en langs de zee fietst.

Mineraalwaterbron

Ondanks het vele water dat Noorwegen rijk is bevindt zich maar 1 mineraalwaterbron in dit land gelegen in Farriskilden. Flessen worden tegen hogere literprijzen verkocht dan benzine.

Grafheuvels bij Molen

Na een korte wandeling door de struiken sta je in een enorm gebied waar grafheuvels uit de Bronzen Tijd liggen. Enkele hiervan zijn zo groot dat er een boot in past. Het is een raadsel hoe de 8 rijen netjes opgestapelde stenen hier terecht zijn gekomen. Feit is dat dit een indrukwekkend gezicht is.

Risor

Tweederde van de huizen werden afgebrand door een gigantische brand in 1861. Klassieke koopmanswoningen werden in harmonieuze stijl herbouwd langs de kade. De haven is de spil waar alles om draait in Risor. Als je de geschiedenis van het stadje interessant vind kun je gebruik maken van een stadstour onder begeleiding van een gids.

Onder aan de haven kun je bij café Solsida kleine gerechten tegen redelijke prijzen krijgen.

Vuurtoren Stangholmen

Per taxiboot kun je naar het eiland waar de vuurtoren van Stangholmen zich bevindt. Deze fungeert momenteel als restaurant waar je bovenin een 360 graden panorama uitzicht hebt. Specialiteit van het huis is de ijzeren ketel vissoep met 5 verschillende soorten vis. Tegen goedkopere prijzen kun je in het cafégedeelte eten.

Zilvermijn in Kongsberg

Christian IV ontdekte de zilvermijn in 1624 en gaf deze plek de naam Kongsberg. Hierdoor groeide Kongsberg in 1770 uit tot de derde grootste stad van Noorwegen met 40.000 banen.

Als je last hebt van claustrofobie kun je de zilvermijn beter niet bezichtigen. Je rijd namelijk in kleine karren door een smalle tunnel waar er weinig ruimte tussen de kar en de muur is. Na 2,2 kilometer kom je in een grote ruimte wat de Koningsgroeve wordt genoemd. 340 meter onder de grond werd er ongeveer 675 ton zilver gewonnen. De maximale diepte van de zilvermijn is 1.068 meter. Echter is het onmogelijk om dieper dan 340 meter te komen aangezien de mijn vol staat met water.
Beneden is het behoorlijk fris dus trek wel warme kleding aan bij een rondleiding in de zilvermijn. De gids vertelt onder andere over de manier waarop de mijn werd gemaakt.

Telemarkkanaal

Dit kanaal is een van de meest spectaculaire waterwegen van Europa. Per boot wordt een hoogteverschil van 72 meter door middel van 18 sluizen overbrugt. Een serie kanalen worden door meren aan elkaar gekoppeld. Van 1887 tot 1892 werd er met 500 man aan de 105 kilometer lange verbinding tussen Skien en Dalen gewerkt.

De 5 sluizen bij Vrangfoss zijn het hoogtepunt van de tocht. Het duurt wel 50 minuten voordat je deze sluizen bent gepasseerd. Als je uitstapt kun je vanaf de buitenkant bekijken hoe deze sluizen werken. Hoe verder en hoger je komt hoe rotsachtiger het landschap rondom je wordt. Er zijn diverse mogelijkheden. De gehele etappe naar Dalen duurt 11 uur. Zo heb je ook kortere tochten van 2 uur waarbij je door de mooiste sluizen vaart. Daarnaast zijn er combinaties met de fiets mogelijk. Die variëren van 20 kilometer tot 115 kilometer. Eerst vaar je naar een plaats om vanaf daar weer terug te fietsen langs het kanaal.

Dalen hotel

Eenmaal aangekomen in Dalen is het zeer aan te raden om het Dalen hotel te bewonderen. Zowel de buiten- als de binnenkant zien er schitterend uit. Vanaf de buitenkant lijkt het net een drakenkasteel, terwijl je binnen prachtige balustrades en een gekleurd glazen dak te zien krijgt.

SETESDAL

Setesdal-spoorweg :De 100 jaar oude trein leid je langs de Ottra rivier. Onderweg zie je veel watervallen en andere schitterende uitzichten. Het leuke is dat naast de oude trein met haar stijl van vroeger ook het personeel uniformen van die tijd draagt. Vroeger werden er boomstammen via deze route getransporteerd.

Setesdal mineralen park

In een 175 meter lange gangencomplex zie je een combinatie van mineralen en kristallen in allerlei maten en kleuren. Voor mineralenverzamelaars komen naar de plaats Flat die hier veel te vinden zijn. Op de tentoonstellingen zie je veel verschillende mineralen en hoe hier sieraden van gemaakt worden.
In Evje bevind zich een 2,5 kilometer lang pad waarbij je mineralen kunt zoeken.

Noorwegen Reisgids