Reisgidsen

De mooiste wegen van Noorwegen

Noorwegen kent een groot aantal prachtige wegen. Hieronder een aantal van onze favoriete wegen in Noorwegen. Tijdens het rijden op de mooiste wegen in Noorwegen ga je van het ene onvergetelijke uitzicht naar het andere. De Nationaal Toeristische Routes, mooiste wegen van Noorwegen, zijn voorzien van een bruin logo, uitzichtpunten en picknickplaatsen.

Mooiste wegen Fjord-Noorwegen

Stalheimskleiva

Deze weg is een van de mooiste wegen van Noorwegen. Deze weg die tussen 1842 en 1846 tot stand is gekomen is voorzien van 12 haarspeldbochten met een maximale stijging van 20%. Langs de weg staat het bekende Stalheim Hotel, die van een schitterende ligging tegen de hoge rotswanden van Naeroydalen. Onderweg zie je de Stalheimwaterval en Sivlewaterval waarbij het water van 240 meter naar beneden valt. Tunnels zijn er aangelegd tegen de winterse sneeuwval.

Snovegen

Deze weg loopt vanuit Aurland naar Snovegen en is een van de panoramawegen van Noorwegen. ’s Zomers wordt het landschap met name bepaald door boomgaarden, ’s winters zie je meer sneeuw en gletsjers. Zelfs ’s zomers kun je door een besneeuwd landschap rijden. Bij Snovegen op 1309 meter hoogte heb je het mooiste uitzicht over het Aurlandsfjord. In deze plaats kun je skiën op de skischans of paragliden. De weg is slechts 4 meter breed en ongeschikt voor caravans.

Norddal

Vanaf Norddal loopt een af en toe steile tolweg met percentages tot 22% langs de rivier. De weg is omringd door steile rotswanden en een serie watervallen. Diverse plekken op de weg zijn gevaarlijk door de kans op aardverschuivingen. Het hoogtepunt onderweg is de top van Herrega. Deze steekt boven de 35 huisjes uit. ’s zomers grazen hier schapen, daarnaast leven er fjordenpaarden en kalveren.

Trollstigen

Deze weg is een Nationale toeristenroute. Langzaam stijgt de weg naar 850 meter. Langs de weg groeien aardbeien en soms zelfs walnoten, abrikozen en perziken. 75% van de aardbeienproductie komt uit deze streek. Langs de weg bevinden zich veel toeristen en souvenirkraampjes. Vanaf de weg heb je prachtige uitzichten op de bergtoppen Kongen en Dronningen. Op een gegeven moment rijd je door het Romsdal. Hier word de weg smaller en word je omgeven door watervallen en hoge rotswanden tot wel 1800 meter. Daarmee is dit de hoogste van Europa.

Atlantische weg

Bij ideale omstandigheden is dit de habitat voor vissers. Langs deze weg vind je veel goede visplaatsen en er zwemmen veel vissen in het water. Daarnaast heb je 12 bruggen verspreid over 8,2 kilometer waarvan de Storseisundet Brug de mooiste is. Deze is gebouwd als een golf die lijkt te breken. Je kunt leuk picknicken langs de weg.

Oude Strynsweg

De Oude Strynsweg is een Nationale toeristische route. Ondanks de sneeuwploegen is deze 23 kilometer lange weg doorgaans rond eind mei begaanbaar. Indien je hier overheen kunt rijden is het zeer aan te raden dat te doen. Het hoogste punt van de route ligt op 1139 meter. Je doorkruist de bergen tussen Grotli en Hjelle. Het mooiste van de vele uitzichtpunten langs deze weg vind je bij Hotel Videster, hier heb je uitzicht op de Videwaterval en de bergtoppen. Als de weg onbegaanbaar is kun je over een 12 kilometer lange weg waarbij je 3 tunnels doorkruist.

Mooiste wegen van Midden-Noorwegen

Sognefjelletsweg

Dit is de hoofdweg waar de 3 onderstaande wegen die tot in het park komen aan grenzen. Van mei tot november is de weg geopend. Deze wegen zijn voorzien van extra uitzichtpunten en rustplaatsen.
Deze weg leid je onder andere over de hoogste bergpas van Noorwegen (1440 meter).

Weg naar Spiterstulen

Deze tolweg van 18 kilometer is schitterend. Tijdens het rijden over de weg kom je over veel bruggen en langs diverse watervallen. Uiteindelijk kom je bij de berghut van Spiterstulen op 1100 meter hoogte uit. Bij de berghut kun je informeren naar mooie wandelroutes en kun je een omgevingskaart krijgen. Voor caravans is deze weg ontoegankelijk.

Weg naar Juvasshytta

20 jaar is er nagedacht over de beste autoroute naar de Juvasshytta die op 1840 meter hoogte ligt. In 1936 was de weg na 4 jaar bouwen klaar. 15 kronkelende steile kilometers leiden je van Galdesand naar de Juvasshytta. Onderweg word je getrakteerd op schitterende uitzichten. Eerst rijd je door het bos, des te hoger je daarna komt des te mooier het uitzicht over de vallei je hebt. Bovenop kun je gaan skiën of wandelen. ’s Zomers kun je onder begeleiding van een gids naar de hoogste berg van Noorwegen – de Galdhoppigen (2469 meter) – via de Stryggebreen gletsjer wandelen.

Skiën kan hier ook in de zomer afhankelijk van het weer en de hoeveelheid sneeuw. Normaal gesproken kan dit van juni tot half november. Naast de Juvasshytta bevind zich een skilift.

Weg naar Leirvassbu

Een 13 kilometer lange weg stijgt via het Reirdal naar Leirvassbu. Onderweg heb je een uitzichtpunt op een bergpartij bestaande uit 3 bergtoppen. Bovenaan bij de berghut van Leirvassbu kun je onder begeleiding van een gids blauwe ijswandelingen, grottentochten in Dumdalen en wandelingen naar de bergtoppen maken.

Mooiste wegen omgeving Stavanger en Bergen

Suleskarvegen

De weg tussen het Setesdal en Lysebotn is omgeven van vele haarspeldbochten die vooral populair is onder motorrijders. Auto’s kunnen hier wel rijden maar dan uiterst voorzichtig. Het is namelijk lastig elkaar te passeren over de supersmalle wegen. Vanaf het Oygardstolen panoramacafé rijd je met een gemiddelde daling van 10% en 27 haarspeldbochten naar Lysebotn. Onderweg heb je een schitterend uitzicht over de haven van Stavanger. Al heb je tijdens het rijden druk genoeg om op de weg te letten. Campers kunnen niet over deze smalle weg rijden.

Mooiste wegen van Nordland

Kystriksveien rv 17

Deze weg wordt de mooiste kustroute ter wereld genoemd. De kronkelende weg brengt je langs een schitterend landschap. Langs deze weg zie je imposante rotsformaties en rijd je over veel bruggen. De Svartisen gletsjer is het hoogtepunt van de route. Tijdens de 664 kilometer lange weg moet je 6 keer op een veerboot. Reserveren vooraf is niet mogelijk. Daardoor kan dit met name in het hoogseizoen lang duren aangezien de weg zeer toeristisch is.

Noorwegen Reisgids