Reisgidsen

Provincie Troms

Troms is een provincie van Noorwegen. Ze grenst in het zuiden aan de provincie Nordland

Nadat de boot langs Lofoten en Vesteralen is geweest vaar je naar Troms.

Hier wordt de zee aan weerskanten omgeven door steile, loodrechte rotswanden. Daarnaast kom je langs de grootste eilanden van het land, Senja en Hinnoya. ’s Winters zorgt het noorderlicht voor wat licht in de duisternis.

Harstad en Anna Rodge

De 1 kilometer lange hangbrug is de verbinding tussen het vaste land naar het grootste eiland van Noorwegen, Harstad (23.000 inwoners). Op terrasjes heb je mooie uitzichten op de Vagsfjord. Een internationale wedstrijd zeevisserij wordt in juli georganiseerd . In het Folkeparken heb je veel wandelpaden met mooie wandelroutes, terwijl de stranden bij zonnige weekenddagen drukbezocht zijn.

In de haven van Troms ligt de Anna Rodge die uit 1868 dateert. Daarmee is het de oudste zeilschoener ter wereld. Dit 119 voet lange schip wordt gebruikt voor excursies, piratentochten, zakenreizen, bruiloften en orkasafari’s.

Trondenes

3 kilometer ten noorden van Narvik bevindt zich het schiereiland Trondenes. De mooiste attracties op dit schiereiland zijn het bezoeken van de stenen kerk van Trondenes die rond 1250 in Romaanse stijl is gebouwd. Deze kerk wordt als een van de mooiste culturele overblijfselen uit de middeleeuwen gezien.

Naast de kerk is het Historisch Centrum museum gevestigd. Dit museum bevat beelden van de Vikingtijd tot het heden.
Tot slot staat het Adolfkanon in Trondenes. Dit is het grootste landkanon ter wereld die granaten van 600-1030kg kan afvuren, bijna tot Narvik. Maar liefst 68 man waren nodig voor de bediening van het kanon. Dit en meer wordt tijdens een rondleiding door de bunker verteld.

Malselvwaterval

provincie troms

Bij het Maselvwaterval Toeristencentrum langs de rivier is het een indrukwekkend zicht hoe grote zalmen om de watermassa in de waterval proberen te beklimmen. De waterval, waarbij het water over een lengte van 600 meter 22 meter naar beneden valt in 3 fasen is ook een schitterend gezicht. De zalmvisserij onderaan de waterval is van internationale klasse. De zalmladder uit 1910 waarbij aan de zijkant ramen zitten is een van Europa’s grootste.

Senja

Senja is het op 1 na grootste eiland van Noorwegen. Hier vind je allerlei soorten landschappen. Zo vind je in het oosten een zacht golvend kustlandschap met velden en boerderijen. Het midden van het eiland heeft een hooggebergte waarbij de boomgrens al op 300 meter hoog ligt. De westelijke kust bestaat uit diverse inkepingen, waar de sneeuw ‘s zomers de duinen bereikt.

Bovaer

Hier vind je de beste zandstranden aan de vele smalle baaien. Op het strand kijk je uit over de Noorse Zee met aan get eind van de pier het rode Krakeslottet (Kraaienkasteel) die op palen in zee ligt.

Ersfjord

Dit plaatsje ligt tussen de lange bergpartij Oksan. Het strand onderaan de vuurtoren is werkelijk adembenemend mooi met grote bassins en rotsen met zout omrande landtongen. Daarnaast heb je een mooi uitzicht op de baai naar Oksan en de bergpartij van Oksan.

Noorwegen Reisgids