Blog

Vakantie naar het magische IJsland

De meeste Nederlandse vakantiegangers kiezen voor een zonnige en betaalbare vakantiebestemming. Het is dan ook niet zo gek dat Spanje, Frankrijk, Italië en Griekenland ongekend populair zijn. Gelukkig zijn er ook reizigers die graag andere landen ontdekken, waaronder het magische IJsland.

Het prachtige natuurrijke land heeft ontzettend veel te bieden. Er is alleen wel één heel groot minpunt, een vakantie in IJsland is bijzonder duur. Een simpele lunch in een restaurantje kost al snel 20 tot 30 euro en voor een eenvoudige hotelovernachting moet je soms 200 euro neerleggen. Hieronder hebben wij de gemiddelde prijzen genoteerd, maar ook enkele handige tips om goedkoper uit te zijn.

Vliegtickets naar IJsland

Je kan helaas niet in de auto stappen en gemakkelijk naar IJsland rijden. Gelukkig zijn de vliegtickets de laatste jaren een stuk goedkoper geworden naar de IJslandse hoofdstad Reykjavik. Zeker al je ver van tevoren al een ticket boekt dan is het behoorlijk goed betaalbaar.

De luchtvaartmaatschappij Icelandair stunt ook regelmatig met de prijzen. Wil je toch liever met de auto naar IJsland gaan dan kan je gebruik maken van de ferry. Het is wat duurder, maar je hoeft geen auto te huren. Let wel op, de prijzen van de vliegtickets verschillen enorm. Gebruik daarom één van de vergelijkingswebsites om het goedkoopste uit te zijn.

Overnachtingen in IJsland

Een van de grootste kostenposten in IJsland zijn de accommodaties. Een overnachting in een hotelkamer kost je al snel 100 euro of meer per nacht. Wij hebben het dan ook nog zeker niet over de luxe hotels. Als je een lange periode in het land verblijft dan kunnen de kosten hoog oplopen. Je kan online natuurlijk ook al ver van tevoren een hotelkamer boeken, het zal zeker wat geld schelen. Verreweg de duurste optie is om ter plaatse een hotelkamer te boeken.

Er zijn gelukkig ook nog tal van andere opties op IJsland. Misschien heb je wel eens gehoord van ‘Airbnb’. Je kan dan een accommodatie boeken bij de lokale bevolking zelf en dat is vanzelfsprekend al stukken goedkoper. Een overnachting in een hostel is ook een mogelijkheid, maar dan hoef je geen luxe te verwachten. Wel zijn de prijzen in de hostels vele malen lager. Een hostel is de perfecte oplossing voor jonge reizigers en backpackers.

Gemiddelde prijzen per nacht:

  • Hotel: 100 euro
  • Airbnb: 60 euro
  • Hostel: 30 euro

Vervoer

Het vervoer op IJsland is ook al een stukje duurder dan je in Nederland gewend bent. Echter ben je nog relatief goedkoop uit als je een auto huurt. Een huurauto kost rond de 60 euro per dag. Dit is de perfecte manier van reizen als je met een grotere groep reist of met een gezin. Ga je alleen of met jouw partner op reis dan kan het best prijzig worden. De kosten van de benzine komen er natuurlijk nog gewoon bovenop. Een liter benzine kost ongeveer 1,70 euro (februari 2020).

Een andere manier om door IJsland te reizen is met de bus. Je kan een buskaartje kopen voor de zogeheten ‘Golden Circle’. Je moet één bedrag betalen en mag vervolgens voor een bepaalde periode onbeperkt gebruik maken van de bussen. Een dagtour kost tussen de 70 en de 80 euro, maar dan krijg je wel echt al het moois op IJsland te zien. Je kan ook gaan liften, maar dan kan je zomaar veel tijd kwijt zijn zonder een grote afstand af te leggen. Voordeel van liften is dat het een gratis reismanier is.

Boodschappen doen in IJsland

Het is algemeen bekend dat alcohol erg duur is op IJsland. Een glaasje bier kost al snel 3 euro en een normaal flesje wijn 18 euro. Wij hebben het dan over de prijzen in de winkel. Ga je daadwerkelijk het nachtleven in, dan liggen de prijzen nog hoger. Als je in de stad een cappuccino besteld dan kost dat ongeveer 4 euro. Een ontbijtje in een restaurant kost dan ook vaak tussen de 15 en de 20 euro.

De meeste reizigers kiezen er dan ook voor om zelf boodschappen te gaan doen. In de meeste winkels en supermarkten kan je broodjes halen bij de bakkersafdeling voor enkele euro’s en de koffie uit de automaten is ook gewoon prima. Het scheelt bijzonder veel geld. Je kan op IJsland ook gewoon water uit de kraan drinken. In de winkel kost een flesje water ongeveer 3 euro, dus vermijdt het kopen van die peperdure flesjes.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Als je eenmaal op IJsland bent dan wil je natuurlijk wel de bekende bezienswaardigheden bezoeken. Een groot deel van de bezienswaardigheden kan je kosteloos bezoeken, maar sommige andere bezienswaardigheden zijn erg prijzig.

Een bezoek aan het Kerid Kratermeer kost rond de 4 euro per persoon en dat is dan nog één van minst populaire bezienswaardigheden op IJsland. De bekende Gletsjer Walks en de populaire Glacier Tours zijn veel duurder, want daarvoor betaal je al snel 100 euro per persoon. De Blue Lagoon is misschien wel het allerbekendste. Een bezoek aan de warmwaterbronnen kost ruim 40 euro per persoon