Reisgidsen

Vesterålen

Vesterålen is een eilandengroep in het uiterste noorden van de provincie Nordland

De Noorse eilanden Andoya, Langoya en Hadseloya zijn onderdeel van Vesterålen.

Vesterålen is minder toeristisch dan de Lofoten maar daardoor ook rustiger en een vergelijkbare natuur en recreatiemogelijkheden.

Andenes en Sto walvissafari

Vesterålen

In Andenes heb je een Walviscentrum die walvissafari’s organiseert. De walvissafari begint met een rondleiding In het Walviscentrum, die is gehuisvest in een verlaten visfabriek. Hier zijn tentoonstellingen over de geschiedenis van de walvisvangst, walvissen en walvisonderzoek.

Daarna ga je de zee op en de kans is 95% zeker dat je de grootste diersoort ter wereld ziet. Deze tocht duurt slechts een uur. Het mooie van de tocht is dat je je geld terug krijgt indien je geen walvissen ziet, of je mag gratis mee op een andere tocht.
Bij Sto kun je ook een walvissafari boeken. Daarnaast kun je hier ook zeehondensafari, waarbij je papegaaiduikers, zeekoeten en adelaars ziet.

Stranden bij Bleik

Dit strand is het langste strand van Noorwegen. Er leven veel dieren op het strand zoals meeuwen, arenden en raven. Achter het strand heb je hoge rotswanden en in zee liggen veel eilanden.

Bleikkoya

Rond dit kegelvormige eiland heb je een papegaaiduikersafari. De gids voert wat trucjes uit om zeearenden boven de vogelrots te laten vliegen. Daarnaast zijn er nog vele andere vogelsoorten te zien, waaronder aalscholvers, alken en zeekoeten. Echter is de acrobatische jacht van de roofmeeuwen op de vangst van de papegaaiduikers het spectaculairst. Deze populaire safari loopt van 15 april tot 15 augustus.

Trollfjord

Een van de mooiste stukken van de Hurtigroute vind je tussen Stokmarknes en Svolvaer. Hier vaar je door zo’n smal dal omgeven dat je de rotswanden aan de zijkanten kunt aanraken. Als dit het geval is keert de boot om. Dit stuk is zo’n 2 kilometer lang en aan het begin 100 meter breed. Het water wordt omgeven door bijna 500 meter hoge rotswanden die loodrecht omhoog lopen. Je kunt je voorstellen dat dit wel een magnifiek is om mee te maken.

Noorwegen Reisgids