Steden

Trondheim

Oslo is de hoofdstad van Noorwegen maar de stad Trondheim herbergt de diepe geschiedenis van Noorwegen. De Nidaros kathedraal staat symbool voor de stad als hoofdstad en religieus centrum. Trondheim telt 180.000 inwoners en is daarmee de 3e grootste stad van Noorwegen. Trondheim is een levendige haven- en industriestad. Met 25.000 studenten mag je Trondheim ook een studentenstad noemen.

Solsida

Over de Vaerftsbrug (Bloemenbrug) vind je de Solsida waar veel cafés en restaurants gesitueerd zijn. Dit is een echte trekpleister van de stad waar je tevens veel culturele projecten plaatsvinden.

Bakklandet

In deze wijk staan nog veel originele voormalige arbeiderswoningen die allen van elkaar verschillen. Momenteel worden deze huizen met name door jongere mensen bewoond. Hier vind je tevens de beroemde fietslift Trampe. Met één been in een stijgbeugel word je over de steile weg naar de Kristiansen Vesting getransporteerd.

Oude stadsbrug

Vanaf de oude stadsburg – daterend uit 1859 – die op rode pilaren staat heb je het mooiste uitzicht en cameramoment over de rivier met oude pakhuizen

Stiftsgarden

Dit herenhuis is van 1774 tot 1778 gebouwd en werd als statussymbool voor de weduwe van de kamerheer gebouwd. Voorbijgangers kunnen makkelijk naar binnen kijken door de grote ramen aan de straatkant. Sinds 1907 doet dit gebouw dienst als de officiële koninklijke residentie.

Nidaros kathedraal

Dit enorme bouwwerk werd in een periode over honderden jaren gebouwd, men begon in 1070. Er zijn verschillende stijlen gebruikt, toch is het een architectonisch meesterwerk geworden. In het begin gebruikte men de Romaanse stijl en daarna werd de gotische stijl gebruikt. De barokke orgel uit 1730 is een van de schatten die in de kathedraal staat. Binnenin de kerk kijk je je ogen uit. De glas-in-lood mozaïeken en muurschilderingen zijn schitterend gemaakt. Vroeger zijn hier 2 koningen gekroond.

Paleis van de Aartsbisschop

Het paleis bestaat verschillende gebouwen die dateren van 1160 tot 1990. De noordelijke vleugel met de audiëntiezaal is het oudste functionerende kerkelijke gebouw in Scandinavië. Overige gebouwen doen dienst als museum.

Noorwegen Reisgids