Steden

Oslo

Oslo is de hoofdstad van Noorwegen en telt 620.000 inwoners. Bovenop de Ekeberg heb je mooi uitzicht over de stad, waarbij de Holmenkollen skischans duidelijk zichtbaar is. Recht onder je staat het beroemde operahuis gebouw. De vele hippe uitgaansgelegenheden trekken jongeren uit de muziekwereld van Europa massaal aan.

Als mensen aan Oslo denken wordt vaak de brede Karl Johan boulevard, het Vigelandpark en met het Kon-Tiki- en het Frammuseum genoemd.Maar Oslo biedt veel meer dan dit.

In het multi-etnische Gronland vind je onder andere een bazaar en moskee. In Grunerlokka zijn kunstenaars, studenten en shopgelegenheden. St. Hans Haugen herbergt een van de grootste parken van de stad en heb je veel restaurants. In Oslo heersen veel verschillende culturen en landschappen. Als je Oslo wilt verkennen kun je dat het beste te voet doen.

Oslo-pas

Koop een Oslo-pas als je Oslo wilt verkennen. Hiermee kun je gratis door Oslo reizen met een tram, bus, metro en veerboot. Daarnaast kun je gratis naar alle belangrijke musea, attracties en openluchtzwembaden. Op boottochten, huurauto’s en skiën, schaatsen en theaterkaartjes krijg je korting. Parkeren op gemeentelijke parkeerplaatsen is ook gratis. Je hebt 3 verschillende soorten kaarten. Deze zijn respectievelijk 24, 48 en 72 uur geldig en variëren van 230 tot 430 Noorse Kronen.

Oslo Centrum

Akker Brygge

‘s zomers is het een topdrukte op de pier. Zittend in een volgepakt restaurant langs de kade kun je genieten van de livemuziek op de kade. De wijk achter de pier met luxe woningen langs aangelegde kanalen wordt ‘Klein Venetië’ genoemd.Daarnaast is dit een echt winkel- en uitgaanscentrum waar de jongeren massaal naartoe trekken.

Oslo

Karl Johans Gate

De Karl Johan straat is de bekendste straat van Oslo. Naast de vele winkelketens staan er ook enkele mooie gebouwen langs deze straat, zoals de Universiteit, het Parlement en de Kathedraal die in 1697 is gebouwd. Aan het eind van de straat staat het koninklijk paleis. Dagelijks heb je een wisseling van de wacht bij het paleis.

Cultuur

Stadhuis Oslo

Het in 1950 voltooide gebouw is een levend museum waar fresco’s en schilderijen van kunstenaars als Edvard Munch, Per Kohg en Alf Rolfsen hangen. Daarnaast kom je muurschilderingen met motieven van de Noorse geschiedenis, cultuur en het arbeidsleven tegen. Elk jaar wordt de Nobelprijs voor Vrede in het stadhuis uitgereikt.

Nobel Vredescentrum

In deze Nobel Tuin kun je onder begeleiding van beeldschermen en LED-lichtjes alle winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede bezichtigen.

Nationaal museum

Het Nationaal Museum bestaat uit de Nationale Kunstgalerie, het Museum voor Hedendaagse Kunst en het Museum voor Decoratieve Kunst en Design. De Nationale Kunstgalerie wordt als het belangrijkste museum op het gebied van schilderijen, tekeningen en grafische kunst van 1800 tot 1945 gezien. Het Baldisholtapijt uit de 13e eeuw is het topstuk uit het Museum voor Decoratieve Kunst en Design.

Gebouwen

Akershus kasteel en fort

Na zonsondergang is het Akershus kasteel prachtig verlicht. Van 1319-1380 deed deze dienst als koninklijke residentie en is een van de belangrijkste herinneringen aan de Noorse middeleeuwen. Er zijn rondleidingen in het kasteel mogelijk. Af en toe wordt deze gebruikt voor staatsbezoeken en diverse evenementen. ’s Zomers worden er spookwandelingen door het kasteel georganiseerd wat erg leuk is.

Oslo

Opera

Dit gebouw dat door de architecten van Snohetta is ontworpen is een van de mooiste gebouwen van Oslo. Zowel van binnen als van buiten is dit een schitterend gebouw om te zien en een meesterwerk.

Oost-Oslo

In het oosten van Oslo vind je veel industrieën, werkplaatsen en trieste arbeiderswoningen. Het Munch-museum dat hier in 1963 werd geplaatst is een mooi cultureel museum.

Akerselva

De Akerselva kronkelt door de stad en is de grens tussen Oost- en West-Oslo. Naast de vele kantoren en restaurants trekt het kunstenaarsmilieu ook steeds meer hier naartoe. Een wandeling over het cultuurpad die langs de 8 kilometer lange rivier loopt steek je 29 bruggen over. Het water zit vol met forellen en rivierkreeften.

Oslo

Grünerlokka

De afgelopen jaren is deze wijk behoorlijk opgeknapt, en vind je hier veel cafés, bars en designwinkels. Deze wijk wordt vooral door veel jongeren bewoond.

Gronland

De 15% immigranten van Oslo wonen veelal in Gronland. De restaurants, cafés, groentemarkten, bazaars en kledingwinkels zijn dan ook vaak Turks, Indiaans en met name Pakistaans. In deze wijk is het uitgaansleven ook weer populair.

Cultuur

Munch-Museum

Dit is het beroemdste gebouw die in Oost-Oslo ligt. In dit museum bevindt zich een grote collectie met kunstwerken van Edvard Munch. Tevens wordt het proces van tekening tot schilderij in beeld gebracht.

Park

St. Hanshaugen

’s zomers worden er elke woensdagavond concerten gegeven in dit stadspark. Iets zuidelijker heb je veel cafés en delicatessenzaken wat veel jongeren trekt.

West-Oslo

Tussen het Slottpark en het Frognerpark ligt de meest exclusieve woonstraat van de binnenstraat. Het Vigelandpark dat in het Frognerpark ligt is de meest bezochte attractie van Noorwegen. Het Kon-Tikimuseum en het Frammuseum staan op het schiereiland Bygdoy.

Bygdoy Allé

Indrukwekkende herenhuizen en luxe appartementencomplexen zijn enkele pareltjes van dit gebied. Tevens herbergt deze buurt de beste restaurants en shopgelegenheden van Oslo.

Cultuur

Musea Bygdoy

Oslo

Met een veerboot kun je naar het schiereiland Bygdoy waar je ontzettend veel musea staan. Zo staan hier het Noors Volksmuseum, het Vikingschepenmuseum, het Noors Scheepvaartmuseum, het Frammuseum en het Kon-Tikimuseum, waarvan de laatste 2 de bekendste zijn.

Het Noors Volksmuseum is het grootste cultureel-historische openluchtmuseum van Noorwegen. Hier staan 150 oude, herbouwde huizen uit de middeleeuwen tot het heden.
In het Vikingschepenmuseum zie je 3 beroemde schepen uit de 9e eeuw.
In het Noors Scheepvaartmuseum liggen nagebouwde Vikingschepen, binnen vind je van alles wat te maken heeft met de scheepvaart. Zoals vondsten uit scheepswrakken, poolexpedities en walvisjachten.

In het Frammuseum kun je het prachtige schip (Fram) bewonderen. Geen schip is ooit op een noordelijker of zuidelijker punt geweest. In dit museum lees je alle informatie over de Noord- en Zuidpoolexpeditie waar dit schip is geweest.
De expeditie van Thor Heyerdal in 1947 is wereldberoemd. Per vlot bewees hij dat de eerste inwoners van Polynesië van Zuid-Amerikaanse afkomst kunnen zijn.

Park

Vigelandpark

Oslo

In het Vigelandpark staat bekend als een beeldenpark. Veel beelden zijn van naakte mensenlichamen. De bekendste is het Sinnatagge beeld, waarbij een vurig stampend jongetje te zien is. Bovenop het plateau in het park heb je een uitzicht op de beroemde fontein.

Tocht naar de eilandjes

Per veerboot kun je vanaf Vippetangen naar 2 verschillende eilandjes varen. Dit zijn Hovedoya – dit eiland heeft een kleine haven en baai – en Lindoya – bewoond door rijke mensen in kleine peperdure huisjes –, waarbij je in zo’n 35 minuten naartoe vaart.

Buitenwijken Oslo

De buitenwijken van Oslo liggen op zo’n 400 meter hoogte. ’s Winters heb je hier skifaciliteiten, terwijl je ’s zomers kunt genieten van schitterende mountainbike- en wandeltochten.

Holmenkollen skischans

Oslo

De in 2010 geopende skischans is de modernste skischans ter wereld en het landmerk van Oslo. Het hoogste punt ligt op 60 meter boven de grond. ’s Nachts is de skischans verlicht. Je kunt ook zonder ski bedoelingen bovenop de top genieten van het uitzicht over Oslo en de Oslofjord.
Op de tweede zondag van maart vinden de wereldbekerwedstrijden langlaufen en biatlon hier plaats.

Nordmarka

Dit is een groot natuurgebied net buiten de stad dat populair is voor activiteiten als wandelen, paardrijden, fietsen, zwemmen, roeien en vissen. Her en der staan picknickplaatsen met barbecues. Er lopen diverse fiets- en wandelroutes van verschillende soorten niveaus door het natuurgebied.

Noorwegen Reisgids