Reisgidsen

De complete gids voor het Noorderlicht in Noorwegen

De complete gids voor het Noorderlicht in Noorwegen

Het Noorderlicht, ook wel bekend als Aurora Borealis, is een spectaculair natuurverschijnsel dat vele reizigers van over de hele wereld inspireert om naar Noorwegen te komen. Het dansende groene, paarse en roze licht aan de nachtelijke hemel is een onvergetelijke ervaring, en Noorwegen is een van de beste plekken ter wereld om dit fenomeen te zien. In deze gids zullen we alles bespreken wat je moet weten om het Noorderlicht in Noorwegen te zien en te ervaren.

Wanneer en hoe het Noorderlicht te zien

Het Noorderlicht is het best te zien van september tot maart, wanneer de nachten lang en donker zijn. Het is belangrijk om weg te blijven van lichtvervuiling, wat betekent dat je naar afgelegen gebieden moet reizen. Noorwegen heeft verschillende locaties die ideaal zijn om het Noorderlicht te zien, waaronder Tromsø, de Lofoten-eilanden en Finnmark.

Tromsø

Tromsø is een van de meest populaire bestemmingen voor het bekijken van het Noorderlicht. Gelegen boven de poolcirkel, biedt Tromsø vaak heldere luchten en prachtige uitzichten op het spectaculaire lichtspektakel. Er worden verschillende excursies aangeboden, zoals hondensleeën en sneeuwscootertochten, die de Noorderlichtjacht nog specialer maken.

Lofoten-eilanden

De Lofoten-eilanden zijn niet alleen adembenemend mooi, maar ook een geweldige plek om het Noorderlicht te zien. Deze afgelegen eilanden bieden betrouwbare kansen om het licht te zien, zonder veel lichtvervuiling. Bezoekers kunnen genieten van de prachtige natuur en het lokale leven terwijl ze wachten op het Noorderlicht.

Finnmark

Finnmark, de noordelijkste provincie van Noorwegen, is een van de beste plaatsen ter wereld om het Noorderlicht te zien. Met zijn uitgestrekte toendra’s en lage bevolkingsdichtheid, is het een ideale locatie voor het jagen op het licht. De Sami-cultuur en hun traditionele lavvo’s bieden een authentieke ervaring tijdens je Noorderlichtavontuur.

Hoe het Noorderlicht te fotograferen

Het vastleggen van het Noorderlicht op camera kan een uitdaging zijn, maar met de juiste apparatuur en technieken kan het prachtige resultaten opleveren. Hier zijn enkele tips om het Noorderlicht te fotograferen:

 • Gebruik een statief om bewegingsonscherpte te voorkomen
 • Gebruik een groothoeklens om een wijds beeld van de lucht te krijgen
 • Stel de ISO-waarde in op 800-1600 voor heldere en scherpe beelden
 • Gebruik een lange sluitertijd van 10-20 seconden om meer licht vast te leggen

Andere activiteiten tijdens een Noorderlichtreis

Naast het jagen op het Noorderlicht, zijn er tal van andere activiteiten om van te genieten tijdens je reis naar Noorwegen. Enkele populaire opties zijn:

 • Hondensleeën in de besneeuwde wildernis
 • Sneeuwscootertochten door schilderachtige landschappen
 • Bezoek aan traditionele Sami-dorpen om meer te leren over de inheemse cultuur
 • Overnachten in een luxe iglo met glazen plafond voor een panoramisch uitzicht op de lucht

Benodigdheden en kleding

Als je van plan bent het Noorderlicht te gaan zien, is het belangrijk om je goed voor te bereiden en de juiste kleding en uitrusting mee te nemen. Enkele essentiële items zijn:

 • Warm gevoerde winterkleding, inclusief een waterdichte jas en broek
 • Thermische onderkleding en dikke sokken
 • Waterdichte wandelschoenen of laarzen
 • Handschoenen, muts en sjaal om je tegen de kou te beschermen
 • Een goede camera en statief voor het fotograferen van het Noorderlicht

Met deze complete gids ben je goed voorbereid om het Noorderlicht in Noorwegen te beleven. Van de beste locaties en tijden om het te zien, tot tips voor het vastleggen op camera en het ervaren van andere activiteiten, deze gids biedt alle informatie die je nodig hebt voor een onvergetelijke Noorderlichtreis.

Noorwegen Reisgids

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *