Autoverhuur tips voor Noorwegen

Noorwegen staat bekend om zijn prachtige landschappen, adembenemende fjorden en schilderachtige dorpjes. Het is dan ook geen verrassing dat veel reizigers ervoor kiezen om Noorwegen met de auto te verkennen. Autoverhuur is een populaire optie voor reizigers die de vrijheid willen hebben om op eigen tempo te reizen en de prachtige natuur van Noorwegen te ontdekken. In dit artikel delen we een aantal handige tips voor het huren van een auto in Noorwegen.

1. Kies het juiste type auto

Voordat je een auto huurt, is het belangrijk om na te denken over het type auto dat het meest geschikt is voor jouw reis. Als je van plan bent om lange afstanden af te leggen door de bergen, is het verstandig om te kiezen voor een robuuste en krachtige auto. Als je voornamelijk in de steden wilt blijven, is een kleinere auto misschien meer geschikt. Denk ook aan zaken zoals het aantal passagiers en bagage, en of je een automatische of handgeschakelde versnellingsbak wilt.

Belangrijke punten:

 • Onderzoek het terrein en kies een geschikt type auto
 • Houd rekening met het aantal passagiers en bagage
 • Bepaal of je een automatische of handgeschakelde versnellingsbak wilt

2. Controleer de verzekering

Het is belangrijk om de verzekering van de huurauto grondig te controleren voordat je vertrekt. Noorwegen staat bekend om zijn ruige wegen en soms onvoorspelbare weersomstandigheden, dus het is essentieel om ervoor te zorgen dat je goed verzekerd bent. Controleer of de huurauto WA-verzekering, die schade aan derden dekt, en een cascoverzekering heeft, die schade aan de huurauto zelf dekt. Daarnaast kan het verstandig zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten om extra kosten te dekken, zoals glas- en bandenschade.

Belangrijke punten:

 • Controleer of de auto een WA- en cascoverzekering heeft
 • Overweeg het afsluiten van een aanvullende verzekering
 • Bekijk de voorwaarden voor eigen risico en eventuele uitsluitingen

3. Wees bewust van tolwegen

Noorwegen heeft een uitgebreid systeem van tolwegen, vooral rond de grotere steden en op bepaalde trajecten. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze tolwegen en te weten hoe je ze moet betalen. Sommige autoverhuurbedrijven bieden een tolkastje aan waarmee je automatisch tol kunt betalen, maar het is ook mogelijk om tol handmatig te betalen bij bepaalde tolpoorten of online via een app. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de tolwegen voordat je op reis gaat, om onverwachte kosten te voorkomen.

Belangrijke punten:

 • Onderzoek het tolwegsysteem en hoe je tol kunt betalen
 • Overweeg het huren van een tolkastje bij het autoverhuurbedrijf
 • Wees voorbereid op tolkosten en plan dit in je budget

4. Tanken en brandstofkosten

Brandstofkosten kunnen flink oplopen tijdens een roadtrip in Noorwegen, vanwege de relatief hoge prijzen van benzine en diesel. Het is handig om voor vertrek te controleren waar de dichtstbijzijnde tankstations zijn langs je route, vooral als je van plan bent om afgelegen gebieden te verkennen. Houd ook rekening met het feit dat sommige tankstations in landelijke gebieden mogelijk geen 24/7 geopend zijn, dus zorg ervoor dat je op tijd tankt.

Belangrijke punten:

 • Controleer de brandstofprijzen in Noorwegen
 • Plan je tankstops langs de route, vooral in afgelegen gebieden
 • Houd er rekening mee dat sommige tankstations beperkte openingstijden hebben

5. Verkeersregels en rijomstandigheden

Het is essentieel om op de hoogte te zijn van de verkeersregels en rijomstandigheden in Noorwegen voordat je de weg op gaat. Dit omvat zaken zoals de maximumsnelheden, het gebruik van winterbanden en het rijden in bergachtig terrein. Noorwegen kent ook enkele unieke verkeersregels, zoals het verplicht gebruiken van dimlichten, zelfs overdag. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de verkeersregels en rijomstandigheden om veilig en conform de wet te rijden.

Belangrijke punten:

 • Lees de verkeersregels van Noorwegen grondig door
 • Bereid je voor op rijden in winterse omstandigheden
 • Houd rekening met unieke verkeersregels, zoals verplicht dimlicht gebruik

Met deze handige tips ben je goed voorbereid om een auto te huren en Noorwegen op een comfortabele en veilige manier te verkennen. Geniet van de prachtige natuur, de kronkelende wegen en de onvergetelijke ervaring van een roadtrip door Noorwegen!

Noorwegen Reisgids

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *