Noorwegen kent 44 nationale parken welke je kunt bezichtigen. 37 hiervan bevinden zich op het vasteland. De overige 7 nationale parken bevinden zich op de eilanden van Svalbard. De nationale parken in Noorwegen beschermen de grote verscheidenheid aan natuur. Er zijn veel verschillende buitenactiviteiten die je kunt ondernemen in de parken. Zo kennen de meeste parken een groot netwerk aan wandelpaden. Hier kun je overnachten in bemande hutten of in self-service hutten.
De nationale parken in Noorwegen zijn erg belangrijk voor de vele dieren die hierin leven. De wilde rendieren, roofvogels en roofdieren hebben een groot gebied nodig om te overleven. Sommige dieren worden met uitsterven bedreigd. De nationale parken van Noorwegen bestaat uit zo´n 85% uit bergen. Deze bergen variëren van gigantische hoogvlaktes tot puntige bergtoppen, gletsjers en spectaculaire ravijnen.
Hieronder zijn de belangrijkste nationale parken van Noorwegen beschreven en ingedeeld per regio.
Jostedalsbreen National Park
Met een lengte van 60 kilometer en een oppervlakte van 490 vierkante kilometer is dit de grootste gletsjer van Europa. De voet ligt op slechts 300 hoogtemeters.
De Jostedalsbreen bestaat uit 2 gletsjertongen, namelijk de Supplehellebreen en de Broyabreen. Met de auto kun je dichtbij komen waarbij je een uitzicht hebt op deze gletsjers. Vanuit het Brevasshytta Café en Restaurant heb je een schitterend en veilig uitzicht op de gletsjers. Ook kun je te voet naar de gletsjers lopen. Echter kan dit gevaarlijk zijn aangezien hier regelmatig lawines voorkomen.
Vanaf de parkeerplaats bij het gletsjermeer loop je in een half uur naar de voet van de Nigardsbeen. Dit pad is moeilijk begaanbaar. Je kunt hier ook met een motorboot naartoe. Hiervandaan heb je een mooi uitzicht over de gletsjer. Wil je de gletsjer op dan kan dat alleen onder begeleiding van een gids.
Briksdalsbreen
Tot het ongeluk dat in 2004 plaatsvond bevond zich hier de romantische attractie waarbij je met een paardenkoets over de brug bij Brikdalsbreen naar de gletsjer rijd. Nadat een van de paarden tijdens dat ongeluk op hol sloeg en dit verboden was bedachten de boeren een nieuwe attractie. Met tien toeristische wagentjes brengen ze je in een rit van 15 minuten naar de gletsjer. 10 minuten van de afleverplaats bevindt zich de voet van de gletsjer. Wil je de hele route lopen in plaats van met een treintje dan duurt dat 45 minuten. Gletsjertochten kun je in de berghut boeken. Jaarlijks komen hier zo’n 250.000 toeristen op af.
Reisadalen National Park
Het Reisadal wordt als een van de mooiste dalen van Noorwegen gezien en herbergt veel watervallen. De Molliswaterval is de bekendste en hoogste met 269 meter. Naast de vele bodemsoorten komen hier de meeste verschillende soorten dieren en planten van Noord-Noorwegen voor. Dit komt door het klimaat dat er heerst. Behalve kuddes met rendieren leven de grote ‘vier’ die bestaat uit de beer, wolf, veelvraat en de poolvos ook in dit park.
In Saraelv kun je onder begeleiding een riviersafari volgen. Tijdens de tocht passeert de boot kleine watervallen, stroomversnellingen en rotsen. Daarnaast kun je van de schitterende natuur genieten tijdens de boottocht die je naar de voet van de waterval leidt. Dit is geen goedkope onderneming.
Als je het te duur vind heb je ook genoeg leuke wandelroutes waaronder er een vanaf Saraelv naar de Sarawaterval leidt. Na ongeveer 1,5 uur kom je bij de waterval aan. Hier op 600 meter hoogte heb je een mooi panorama uitzicht. Hier sta je vlakbij de grens van Noorwegen en Finland.
Jotunheimen National Park
Jotunheimen is het grootste en ruigste berggebied van Noord-Europa. Dit park wordt gekenmerkt door hoge bergtoppen, gletsjers, diepe valleien, meren en stroomversnellingen. 250 bergtoppen steken hier boven de 2000 meter uit en de hoogste berg van Jotunheimen is de Galdhopiggen met 2469 meter. Dit is tevens de hoogste berg van Noorwegen. Het weer is zeer wisselvallig in dit gebied en tijdens lange wandelingen is het niet onverstandig regenkleding mee te nemen. Op een zonnige dag zie je het landschip in schitterende kleuren veranderen. Het park kun je te voet, per kajak of fiets verkennen. Wij raden je aan om zeker deze bergen te verkennen. 3 verbindingswegen vanaf de rv 55 leiden je naar het centrum van Jotunheimen.
Fietsen in Jotunheimen
Deze wegen gaan allemaal omhoog, de ene steiler dan de andere. Daardoor en met de prachtige uitzichten onderweg zijn dit ook leuke wegen om op te fietsen. In juli wordt er voor de goed getrainde wielrenners de Ronde van Jotunheimen georganiseerd. Deze route leid je over verschillende bergtoppen en fascinerende uitzichten onderweg en telt 430 kilometer. Als je dat te ver vind is Klein Jotunheimen van 137 kilometer een goed alternatief.
Dovrefjell National Park
Dit park bevat 265 vierkante kilometer en is in 2002 opgericht. Dwars door het park loopt een snelweg en spoorweg. Dit zijn zeer mooie en aan te raden wegen om doorheen te rijden. Naast dit park liggen hier nog 3 beschermde landschappen dat samen een oppervlakte van 442 vierkante kilometer bevat.
Het Djovrefjell National Park leent zich prima voor schitterende wandelingen en fietstochten in de zomer en langlaufen in de winter. Verder kun je hier nog vissen, kanoën, bergbeklimmen en snowkiten. Het weer is hier erg onvoorspelbaar. Bij lange wandelingen of fietstochten is het raadzaam voldoende kleding en regenkleding mee te nemen. Er zijn diverse populaire wandelroutes. Bij de ene kun je muskusossen zien waar je bij andere routes de bergen met haar uitzichten opzoekt.De Snohetta is met 2286 meter de hoogste bergtop die beklommen kan worden.
In het Djovrefjell park groeien veel verschillende soorten planten en komen diverse moerassen voor. Vogelspotters kunnen hier veel verschillende vogelsoorten spotten waarvan de korhoen, steenarend en giervalk de mooiste zijn. Een erg mooi dier in dit park is de muskusos. Kom niet te dicht in de buurt van deze dieren. Deze dieren kunnen wel 60 kilometer per uur lopen. Als je dit dier wilt zien kun je in het zomerseizoen onder leiding van een gids een safari doen. Tevens is dit de enige plek samen met Rondane van Europa waar nog wilde kuddes Bering rendieren leven. Aan de rand van het park leven herten, reeën en elanden. Tot slot bevinden zich hier vossen, marters, hazen en enkele beren. In de rivieren kun je vissen op de forellen.
Rondane National Park
Rondane is in 1962 het eerste nationale park van Noorwegen geworden. Door dit park ligt een 75 kilometer lange we die erg toeristisch is. Rondane is een bergachtig gebied en er bevinden zich 10 toppen boven de 2000 meter waarvan de Rondeslottet met 2178 meter de hoogste is. Er bevinden zich meerdere parkeerplaatsen langs de weg. Hier kunt u van het uitzicht genieten of een bergwandeling maken. Het mooiste uitzicht heb je bij de Sohlbergplassen. Hier zie je het meer Atnsjoen en de bergen van Rondane. Bij Strombu bevind zich een verzorgingsplaats, een winkel en is het startpunt van de mooiste bergwandelingen.
Het park heeft een rijke flora en fauna. Er groeien vele soorten planten en bomen. Dieren die u hier kunt zien zijn onder andere kuddes wilde rendieren, herten, reeën en elanden. Vossen, marters, hazen, lynxen en enkele beren. Vogelliefhebbers kunnen de fazant, steenarend en giervalk en nog veel meer vogels spotten.
Leuke dingen om te doen in dit park zijn bergwandelingen maken, mountainbiken, paardrijden, vissen na forellen, hondenslee rijden en skiën. Een populaire wandeling is de 3-daagse wandeling waarbij je door diepe dalen en bergpassen loopt. Tijdens deze route zijn er diverse slaaphutten aanwezig. De klim naar de top van Rondhalsen is pittig maar daar aangekomen wacht je een schitterend uitzicht. Tijdens de tocht wandel je langs meertjes en de bergtoppen van Rondane.
Hardangerplateau National Park
Dit is een van de populairste nationale parken van Noorwegen. Dit park is begeven van vele routes voor wandelaars, fietsers en langlaufers. Daarnaast kun je genietend van een schitterende omgeving vissen naar forellen in bergmeertjes, wilde waterstromen of zijtakken van de Sorfjord.
Ondanks dat het Hardangerplateau boven de boomgrens ligt komen er toch veel verschillende planten- en diersoorten voor. Meer dan 500 verschillende plantensoorten, 100 vogelsoorten en 21 verschillende diersoorten leven in het park. De meest bijzondere zijn de poolvos en de sneeuwuil. Tevens grazen de grootste kuddes rendieren van Noord-Europa hier. Jaarlijks trekken ze rond over het bergplateau van de oostkant naar de voedselrijke en vruchtbare gebieden aan de westkant.
Door het afwisselende klimaat is vooral de westkant flink begroeid met mos en korstmos. Het westelijke gedeelte is wat bergachtiger waar ook één van de grootste gletsjers van Noorwegen is te vinden, de Hardangerjokulen. De 1690 meter hoge top de Harteigen zie je bijna vanaf elke plek op het plateau.
Er is veel te doen in het National Park Hardangerplateau. Wandelen, vissen, kanoën en mountainbiken bijvoorbeeld. Onder begeleiding van een gids kun je de gletsjer Folgefonna verkennen. Dit is een indrukwekkende belevenis. Met speciale ijsschoenen met ijzers loop je door het ijs en zie je bijvoorbeeld ijstunnels en andere indrukwekkende ijsformaties. Daarnaast zijn er ontzettend veel mooie wandelingen door dit berglandschap. Met de kano of kajak vaar je onder begeleiding van een gids langs gletsjers en bergen. In het water zwemmen ook zeehonden, kleine walvissen en soms zeearenden. Rallarvegen is de populairste fietsroute in het park. De 100 kilometer lange fietstocht doorkruist een indrukwekkend berggebied.