Vogelspotten in Varanger, Noorwegen

Varanger is een prachtige regio in het noordoosten van Noorwegen, bekend om zijn uitgestrekte landschappen, rijke biodiversiteit en indrukwekkende vogelpopulaties. Voor vogelliefhebbers is Varanger een waar paradijs, met meer dan 300 verschillende vogelsoorten die hier voorkomen. Deze regio biedt fantastische mogelijkheden voor vogelspotten, met verschillende habitats en de mogelijkheid om zeldzame arctische vogels te zien. In dit artikel zullen we enkele van de hoogtepunten van vogelspotten in Varanger bespreken en enkele tips geven voor een geweldige vogelobservatie-ervaring.

Belangrijke vogelsoorten

In Varanger zijn er verschillende vogelsoorten te zien, van zeevogels en eenden tot trekvogels en roofvogels. Enkele van de meest opvallende vogels die je in Varanger kunt tegenkomen, zijn:

 • Kuifaalscholver
 • Bergganzen
 • Kanoetstrandloper
 • Valkuilen
 • Grijze kiekendief
 • Noordse stern

Daarnaast kun je ook soorten als de zeearend, de ijsduiker en de parelduiker spotten in Varanger.

Beste plekken om vogels te spotten

In Varanger zijn er verschillende locaties die ideaal zijn om vogels te spotten. Enkele van de beste plekken zijn:

 1. Ekkerøy: Dit kleine schiereiland staat bekend om zijn grote kolonies zeevogels, waaronder papegaaiduikers, zeekoeten en drieteenmeeuwen.
 2. Hornøya: Dit eiland is de thuisbasis van een van de grootste papegaaiduikerkolonies in Noorwegen, met duizenden broedende vogels.
 3. Varangerfjord: Langs de kust van de fjord zijn er verschillende goede plekken om zeevogels en trekvogels te spotten, vooral in het voor- en najaar wanneer de trek plaatsvindt.
 4. Pasvik: Dit gebied in het zuiden van Varanger is een walhalla voor vogelaars, met moerassen en bossen die een thuis bieden aan verschillende vogelsoorten, waaronder uilen en spechten.

Beste tijd om vogels te spotten

De beste tijd om vogels te spotten in Varanger is tijdens het broedseizoen in de zomermaanden, wanneer veel vogels naar het noorden trekken om te broeden. Het voor- en najaar is ook een goede tijd om trekvogels te spotten terwijl ze migreren tussen hun broedgebieden en overwinteringsgebieden. De wintermaanden bieden ook kansen om zeldzame arctische vogels te zien, zoals sneeuwuilen en giervalken.

Tips voor vogelspotten in Varanger

Om het meeste uit je vogelspotervaring in Varanger te halen zijn hier enkele tips:

 • Neem een goede verrekijker en camera mee om de vogels van dichtbij te kunnen bekijken en vastleggen.
 • Maak gebruik van een lokale vogelgids of tour om meer te leren over de vogels en de beste vogelspotlocaties te vinden.
 • Kleed je warm aan, zelfs in de zomer, aangezien het weer in Varanger snel kan veranderen en het kan soms erg koud zijn.
 • Respecteer de natuur en de vogels, houd voldoende afstand en maak geen onnodig lawaai om verstoring te voorkomen.

Conclusie

Vogelspotten in Varanger is een onvergetelijke ervaring voor elke vogelliefhebber, met prachtige landschappen en een overvloed aan vogelsoorten om van te genieten. Of je nu geïnteresseerd bent in zeevogels, trekvogels of arctische vogels, Varanger biedt voor elk wat wils. Met de juiste voorbereiding en tips kun je een geweldige vogelspotervaring hebben in deze prachtige regio van Noorwegen.

Noorwegen Reisgids

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *