Dieren in het wild spotten in Noorwegen: Tips en locaties

Noorwegen staat bekend om zijn prachtige natuur en wilde dieren. Het land biedt volop mogelijkheden om verschillende diersoorten in het wild te spotten. Of je nu geïnteresseerd bent in het zien van rendieren, elanden, zeearenden of zelfs ijsberen, Noorwegen heeft het allemaal. In dit artikel delen we enkele handige tips en de beste locaties om dieren in het wild te spotten in Noorwegen.

Welke dieren kun je spotten in Noorwegen?

Noorwegen is de thuisbasis van een breed scala aan wilde dieren, van landdieren tot zeezoogdieren en vogels. Enkele van de meest iconische dieren die je kunt spotten zijn:

 • Rendieren
 • Elanden
 • Bruine beren
 • Poolvossen
 • Walvissen
 • Zeearenden
 • IJsberen (op Spitsbergen)

De mogelijkheden om deze dieren in het wild te spotten zijn afhankelijk van het seizoen en de regio waar je naartoe reist, dus het is belangrijk om je reis goed te plannen en de juiste locaties te kiezen.

Beste locaties voor wild spotten in Noorwegen

1. Finnmark

De regio Finnmark, in het uiterste noorden van Noorwegen, staat bekend om zijn uitgestrekte toendra’s en is een geweldige plek om rendieren, elanden en poolvossen te spotten. Een populaire activiteit hier is een rendiersafari, waarbij je met een lokale Sami-gids op zoek gaat naar wilde rendieren in hun natuurlijke omgeving.

2. Dovrefjell National Park

Dit nationale park is een van de weinige plekken ter wereld waar je de zeldzame muskusos in het wild kunt zien. Deze imposante dieren, die lijken op prehistorische ossen, leven in de bergen van Dovrefjell. Daarnaast kun je in dit park ook elanden, rendieren en diverse vogelsoorten tegenkomen.

3. Lofoten

De Lofoten eilanden, gelegen boven de poolcirkel, bieden prachtige kustlandschappen en een overvloed aan wilde dieren. Hier kun je zeearenden, otters, zeehonden en zelfs bultruggen spotten tijdens een boottocht langs de kustlijn.

4. Svalbard

Op het afgelegen eilandengroep Svalbard, gelegen in de Noordelijke IJszee, kun je een van de meest iconische Arctische dieren spotten: de ijsbeer. Hier kun je een expeditiecruise maken om op zoek te gaan naar deze majestueuze dieren in hun natuurlijke habitat. Daarnaast kun je hier ook walvissen, rendieren en poolvossen tegenkomen.

Tips voor het spotten van wilde dieren

Als je van plan bent om wilde dieren te spotten in Noorwegen, zijn er enkele handige tips die je in gedachten moet houden:

 • Respecteer de dieren en hun natuurlijke omgeving. Blijf op een veilige afstand en volg de lokale richtlijnen voor wilde dieren spotten.
 • Gebruik een verrekijker of telescoop om dieren van een afstand te bekijken, zonder ze te verstoren.
 • Plan je reis op basis van het beste seizoen en de beste locaties voor het spotten van specifieke dieren.
 • Overweeg om deel te nemen aan georganiseerde excursies of safari’s met ervaren gidsen die je kunnen helpen bij het spotten van wilde dieren.
 • Wees geduldig en neem de tijd om de natuurlijke omgeving te observeren. Dieren laten zich niet altijd op commando zien, dus een beetje geduld kan de moeite waard zijn.

Conclusie

Noorwegen biedt een overvloed aan mogelijkheden om wilde dieren te spotten in hun natuurlijke habitat. Of je nu op zoek bent naar rendieren in de toendra’s van Finnmark, muskusossen in Dovrefjell of ijsberen op Svalbard, er is voor elk wat wils. Door de juiste locaties te kiezen en enkele handige tips in gedachten te houden, kun je een onvergetelijke ervaring beleven tijdens het spotten van wilde dieren in Noorwegen.

Noorwegen Reisgids

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *