Cultuur

De invloed van Vikingen op moderne Noorwegen

De invloed van Vikingen op moderne Noorwegen

Noorwegen staat bekend om zijn rijke geschiedenis en de Vikingen spelen daarbij een belangrijke rol. De invloed van de Vikingen op moderne Noorwegen is nog steeds merkbaar in verschillende aspecten van de Noorse samenleving. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de invloed van de Vikingen op moderne Noorwegen en hoe dit de cultuur, taal en tradities heeft beïnvloed.

Cultuur

De cultuur van Noorwegen heeft nog steeds sterke banden met de Vikingen. De Vikingen stonden bekend om hun unieke kunst en ambachten, en deze tradities zijn nog steeds levendig in Noorwegen. Moderne Noorse kunstenaars en ambachtslieden laten zich inspireren door de oude Vikingstijl en creëren hedendaagse werken die deze tradities weerspiegelen. Daarnaast zijn er in Noorwegen verschillende musea en tentoonstellingen die de Vikinggeschiedenis laten zien en bewaren voor toekomstige generaties.

Vikingmusea in Noorwegen:

 • Vikingmuseum Oslo
 • Lofotr Vikingmuseum
 • Borg Vikingmuseum

Taal

De invloed van de Vikingen op de Noorse taal is ook duidelijk merkbaar. Veel van de woorden en grammaticaregels in de moderne Noorse taal hebben hun oorsprong in het Oudnoors, de taal die door de Vikingen werd gesproken. Hoewel de taal in de loop der jaren is geëvolueerd, zijn er nog steeds overblijfselen van de Vikingtaal te vinden in het hedendaagse Noors.

Voorbeelden van Vikingwoorden in het Noors:

 • bjørn (beer)
 • hjem (thuis)
 • skål (proost)

Tradities

Veel van de traditionele Noorse feesten en festivals hebben hun oorsprong in de Vikingtijd. De viering van Midzomer is bijvoorbeeld een oude Vikingtraditie die nog steeds wordt gevierd in Noorwegen. Tijdens dit festival komen mensen samen om de langste dag van het jaar te vieren met vreugdevuren, dans en traditionele gerechten. Andere Vikingfestivals zoals Jól (Midwinter) en Olsok (Midzomer) worden ook nog steeds gevierd in Noorwegen.

Vikingfestivals in Noorwegen:

 • Midzomerfestival (Midzomer)
 • Midwinterfestival (Jól)
 • Midzomerfestival (Olsok)

Architectuur

De architectuur in Noorwegen wordt ook beïnvloed door de Vikingen. Veel van de oude Vikingnederzettingen en bouwstijlen hebben nog steeds invloed op de moderne Noorse architectuur. De traditionele houten huizen en boerderijen die typerend zijn voor Noorwegen, vinden hun oorsprong in de Vikingtijd en worden nog steeds veelvuldig gebruikt in de hedendaagse bouw.

Kenmerken van Vikingarchitectuur in Noorwegen:

 • Gebruik van houten materialen
 • Eenvoudige en functionele ontwerpen
 • Gesloten bouwstijl met weinig ramen

Conclusie

De invloed van de Vikingen op moderne Noorwegen is nog steeds duidelijk zichtbaar in verschillende aspecten van de samenleving. Van de kunst en ambachten tot de taal, tradities en architectuur, de erfenis van de Vikingen leeft voort in Noorwegen. Dit geeft de Noorse cultuur een uniek en fascinerend karakter dat wordt gekoesterd en bewaard voor toekomstige generaties.

Als je Noorwegen bezoekt, is het de moeite waard om de Vikinggeschiedenis van dichtbij te ervaren en te ontdekken hoe deze nog steeds van invloed is op het moderne Noorse leven.

Noorwegen Reisgids

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *